Foto: Östhammars kommun

Kommunen stoppar sopdumpning vid Dannemora gruvor

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer ett förbud mot att avfallsverksamheten i Dannemora för in mer sopor på området. Minst 1 000 ton sorterat material måste transporteras ut. Det enligt krav från kommunen.

Under onsdagen kom ett förbud från bygg- och miljönämnden i Östhammars kommun mot att mer avfall transporteras till gruvområdet i Dannemora – till den nya tipp som tornat upp sig på plats. Förbudet gäller tills att kommunen har fått information om var avfallet kommer ifrån – och vad man gör med avfallet efter påstådd sortering i Dannemora.

– Vi har gjort en uppskattning på att det finns 3 000-4 000 ton på plats nu och de har tillstånd att ha 10 000 ton. Men vi tycker att det är skäligt att de kan visa för oss att de kör bort 1 000 ton så att vi ser att det verkligen är ruljans på materialet – så att det inte bara stannar där, säger Johan Nilsson, miljöchef vid Östhammars kommun.

Enligt kommunen är avfallet i ett sådant skick att det inte är möjligt att sälja vidare – vilket bolaget uppger att verksamheten är till för.

”Risk för miljön”

Enligt Östhammars kommun finns det risker för miljön. Detta eftersom det avfall som nu ligger på tippen till stor del är osorterat – utan någon direkt tydlig struktur och korrekt hantering. I och med att kommunen helt enkelt inte med säkerhet vet varifrån avfallet kommer ifrån, vet de heller inte vad för eventuella ämnen som tippen ger ifrån sig.

Östhammars kommun har tidigare ställt krav på verksamheten att styra upp hanteringen. Man har bland annat begärt att bolaget bakom ska säkra upp soporna, så att det inte finns någon risk att de till exempel blåser omkring i närområdet. Man har också efterfrågat en mer korrekt hantering av miljöfarliga vätskor och sett att det finns en risk att soporna lakas ur och når grundvattnet.

Förbudet börjar gälla en vecka efter att verksamheten fått informationen.

Misstänka miljöbrott

Tre personer inom den bolagskoncern som nu kopplas till hanteringen häktades av Värmlands tingsrätt under tisdagen misstänkta för bland annat grova miljöbrott.

– Brottet består i att man har hanterat bygg- och rivningsmassa på ett miljöfarligt sätt. Man misstänks har grävt ner det i marken och i vissa fall använt det som konstruktionsmaterial till vägar. Man har dumpat det i naturen, säger åklagare Kristina Persson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Dumpningen av det miljöfarliga materialet ska ha skett på olika platser i mellansverige. Åklagaren vill inte säga om brottsmisstankarna rör avfallshanteringen i Dannemora eller inte. Alla tre nekar till brott.

SVT Nyheter Uppsala har sökt ansvariga inom koncernen och dess underbolag – men utan att få något svar.

Se mer om avfallet som ligger på Dannemora gruvområde i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.