Taxibilarna får passera, men inte stanna på Stora torget. Foto: TT

Stopp för taxistopp på Stora torget – här tar du taxi efter krogen

Uppdaterad
Publicerad

Om du är van att ta taxi till eller från Stora torget efter en kväll på stan får du göra dig av med den vanan. För från och med den 11 oktober är det förbjudet för taxibilar att stanna för att plocka upp eller släppa av kunder där.

Orsaken till den nya trafikregleringen i stadens mittpunkt är den ”röriga trafiksituationen” som uppstår främst på helgkvällar och nätter. Taxibilar som använt busshållplatsernas områden för att vänta på kunder har bland annat ställt till det för bussar. Och ibland har det uppstått ”oroliga” situationer när fordonsförare varit oense om vilka trafikregler som gäller på torget, det här uppger kommunen.

Man hoppas nu att det här ska leda till att busshållplatserna ska fungera bättre under dygnets sena timmar, när många ska ta sig hem från stan.

Det här gäller för trafiken på Stora torget nu:

  • Det är som tidigare förbjudet att köra fordon över torget, undantaget är bussar i linjetrafik och taxi.  
  • Taxi får passera Stora torget, men inte stanna för att plocka upp eller släppa av kunder.  
  • Kommunen hänvisar taxikunder till exempelvis Fyristorg eller Dragarbrunnsgatan.

Kommunen och taxibolagen ska diskutera alternativa platser för hämtning och lämning av kunder. Beslutet om den nya trafikregleringen på Stora torget har tagits i samråd mellan kommunen, polisen, regionen och Gamla Uppsala buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.