Branden spred sig snabbt, och på onsdagskvällen hade nästan två hektar brunnit. Foto: Utryckning Uppsala

Skogsbranden vid Almunge under kontroll – lämnar över till markägare

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt på nationaldagseftermiddagen ut i skogen vid Harparbol vid Långsjön väster om Almunge. Branden spred sig snabbt och, nästan två hektar skog hade brunnit av på kvällen.

Klockan tolv under torsdagen så kommer markägaren vid Almunge att få ta över skogsbranden av räddningstjänsten och själv sköta eftersläckningarna.

Vid 21.30-tiden i går kväll bedömdes branden vara under kontroll.

– Runt 23-tiden kunde man trappa ned från 20-25 man till en station med sex man under natten som jobbade med kontroll och eftersläckning, säger Fredrik Backlund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral på torsdagsmorgonen.

– Vid 8 nu på morgonen kommer ett yttre befäl att göra en ny orientering. Målsättningen är att vi kan lämna under förmiddagen i dag.

Närmare två hektar brunnit

Branden är 300 gånger 600 meter stor.

Som mest bekämpade elva enheter från Almunge, Fyrislund och Rimbo, tillsammans med en civil helikopter branden. Helikoptern vattenbombade elden med hjälp av vatten från Långsjön.

Under ett tag var utvecklingen osäker, men framåt kvällen kunde man konstatera att läget såg ganska bra ut.

– Vi är försiktigt optimistiska, säger pressinformatör Ulrika Häggroth på Storstockholms brandförsvar.

Brandområdet omringat

Hon säger vid 20.30-tiden att brandområdet är omringat, och att räddningstjänsten tror att man ska ha klarat av att släcka all eld senast på torsdagseftermiddagen.

Ulrika Häggroth vågar inte uttrycka det som att man har branden under kontroll. Det finns för många osäkerhetsfaktorer när det gäller skogsbränder.

– Men prognosen är positiv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.