Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Gustafsson jobbar för att den ”nya staden” ska bli ett lyft för life science-industrin i Uppsala. Mer om projektet i klippet. Foto: SVT/Privat: Mandaworks

Stora planer för Fyrislund – här ska 15 000 personer jobba

Uppdaterad
Publicerad

I dag jobbar det cirka 3 700 personer i Fyrislund. Om femton år kan den siffran mer än tredubblas. För planerna är stora för området i Uppsalas östra utkanter.

I detaljplanen Uppsala business park, som även UNT har rapporterat om, vill kommunen bygga ut industrier för life science, med företag inom biomedicin, bioteknik, läkemedelsutveckling. Life science brukar beskrivas som som en tvärvetenskaplig forskningsgren med fokus på biologiskt liv.

– Det är viktigt att life science kan växa här. Vi har en efterfrågan från företag att kunna expandera och etablera sig. Och det här industriområdet är inte så konjunkturkänsligt, säger Karl Gustafsson som är projektledare för stadsutvecklingsprojektet Uppsala business park.

Ska bli en mindre stad

Planerna för området sker i nära samarbete med markägarna.

– Kommunen kan inte utveckla det här ensam, och det är markägarna som ligger med örat mot marken och vet vilka som är framtidens hyresgäster.

Karl Gustafsson beskriver det som att en ny mindre stad ska växa fram i området som består av en yta på en halv miljon kvadratmeter, motsvarande mellan 70 och 90 fotbollsplaner.

Hotell och gymnasieskola

Men bostäder planeras inte i det här området, som ramas in av Almungevägen, Anna Fabris gata, Rapsgatan och Tycho Hedéns väg. I detaljplanen ryms i stället nya industrier, kontor, centrumverksamhet, förskola och gymnasieskola och ett hotell. Men här ska även ges plats för idrott, fritid, kultur och evenemang.

Just nu är detaljplanen ute på ett så kallat samråd, en form av medborgardialog. Byggstart kan ske tidigast 2024.

Klippet: Se och hör mer om de stora planerna i Fyrislund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.