Arkivbild. Besökare kommer få möjlighet att se luftakrobatik i världsklass. Foto: SVT

Stor flygfest annordnas i Uppsala 2018

Publicerad

Försvarsmaktens huvudflygdag kommer att annordnas i Uppsala den 25 augusti 2018. Det är 17 år sedan flygdagen hölls i Uppsala förra gången.

Luftstridsskolan har fått i uppgift att genomföra flygdagen år 2018. Flygdagen kommer att hållas på Ärna i Uppsala och besökare kommer förutom mullrande uppvisningsflyg få möjlighet att se utställningar och andra fordon. Huvudflygdagen kommer att pågå under en dag och från Luftstridsskolan ser man fram emot det hedersamma uppdraget.

– Vi är väldigt tacksamma för den här uppgiften – det ska bli jätteroligt. Mälardalen är ett stort publikt upptagningsområde, säger Mats Gyllander, på Försvarsmakten.

Är inte vissa kritiska och tycker att det är störande med tanke på oljud?

– Den uppfattningen finns bland vissa att man inte tycker att försvarsmaktens verksamhet och flygvapnets verksamhet är väsentlig för rikets säkerhet. I vissa fall har man uppfattning att det är en störande verksamhet, säger Mats Gyllander.

LÄS MER: Här flyger team 60 igen

”Förändring i allmänhetens intresse”

Mats Gyllander anser ändå att det är en väsentlig förändring i allmänhetens intresse och acceptans vad det gäller försvarmaktens och flygvapnets verksamhet. På förra årets huvudflygdagar besökte över 130.000 besökare Malmen utanför Linköping.

– Det är en tydlig tendens till att man har en helt annan förståelse för att det Sverige nu genom upptag från riksdag och regering håller på att bygga upp. Det vill säga förmågan att kunna försvara vårt land och våra rättigheter – det förstår folk på ett bredare perspektiv.

Men intresserade av uppvisningsflyg får redan i år en möjlighet att se luftakrobatik. Den 26 augusti kommer det anordnas flygdag på F21 i Luleå.

LÄS MER: Luftstridsskolan hyllar VM-hjältarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer