Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: August Viberg/SVT

Uppsalahem tvingar störande grannar att betala notan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nyligen får Uppsalahems hyresgäster betala den avgift det kostar för störningsjouren att rycka ut vid eventuella störningar. Ett sätt att uppmuntra till att trivseln i bostadsområden hålls uppe, menar Therese Berg, fastighetschef på Uppsalahem.

– För oss handlar det om att det ska vara rättvist.

Hög musik och fester är enligt Uppsalahem vanliga anledningar till att folk ringer störningsjouren. En utryckning kostar ungefär 1 000 kronor och tidigare delades kostnaden upp på alla boende i ett område. Men nu får Uppsalahems boende – som orsakat störningen – stå för notan själva.

– Det är ett sätt att se till att det är trevligt att bo i våra områden, säger Therese Berg.

Bostad i Uppsala län

Hyresgästföreningen motsätter sig förändringen då man menar att eventuella avgifter ska vara tydliga i kontraktet som hyresgästen skriver på vid inflytt.

– Sen kan det skilja sig mellan vad de olika boende uppfattar som störande, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

I videon berättar Uppsalahem mer om varför man inför den nya avgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet