Under torsdagen genomfördes en insats i Gottsunda. Foto: Polisen

Stor polisinsats i Gottsunda – slog till mot elva adresser

Uppdaterad
Publicerad

Delvis för att störa den gängkriminella miljön genomförde polisen och Kronofogden en insats i Gottsunda under torsdagskvällen. Elva utpekade adresser och en mängd fordon kontrollerades.

Men ingen greps misstänkt för brott.

Delar av Gottsunda badade i blåljus under torsdagen när en så kallad myndighetsgemensam insats genomfördes i stadsdelen. Bland annat rapporterades sju drograttfyllor och tio brott mot folkbokföringslagen. För Kronofogdens del togs tre fordon, en jacka och en knivsamling.

– Vi fokuserade på individer som har figurerat i gängmiljön, i samband med vapen och narkotika. Och våra fordonskontroller grundade sig i profilering av vilka som framförde dem, säger Jale Poljarevius, regional kommenderingschef.

”Inte lämnat området”

I fjol var han en poliserna som ledde Operation Rimfrost, vars syfte var att minska antalet skjutningar och sprängningar i Uppsala. Ett av fokusområdena då var just Gottsunda, och nu beskriver Jale Poljarevius läget i stadsdelen som bra.

– De här individerna utgör bara en procent av dem som bor i Gottsunda och Valsätra, 99 procent är vanliga personer som försöker leva ett vanligt liv. Då är det viktigt att vi visar att vi inte lämnat området, säger han.

– Det var bara en person som blev upprörd vid en kontroll.

Men om läget är lugnt nu – finns det inte en risk att en polisinsats river upp gamla sår och ger en mer spänd stämning?

– Absolut inte, inte så länge man uppträder på ett korrekt och respektingivande sätt. Vi har all rätt att genomföra vårt jobb. Polisen måste vara aktiv och offensiv, men visa respekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer