Från och med måndag och en vecka framåt genomför Uppsalapolisen ett stort antal nykterhetskontroller runtom i länet. Foto: TT/arkiv

Många poliser och fordonsstopp i veckan: ”Letar avvikande beteende”

Uppdaterad
Publicerad

15 000 personer – så många kör onyktra i Sverige varje dag enligt Trafikverket. Efter att coronapandemin satt stopp för rutinmässiga nykterhetskontroller genomför polisen i Uppsala nu en stor insats mot rattfylleribrott runtom i länet.

Från och med i dag och en vecka framåt kommer polisen i region Mitt genomföra ett stort antal nykterhetskontroller för att upptäcka och förhindra rattfylleribrott. Kontrollerna sker på varierande platser och vid olika tidpunkter.

Vid varje fordonsstopp kontrollerar polisen körkortet och nykterheten på föraren. Alkoholkontrollerna utförs genom att föraren får blåsa i ett såkallat sållningsinstrument som mäter eventuell alkoholförekomst i utandningsluften. Genom att ställa frågor om narkotikabruk och medicinintag kan polisen upptäcka ett avvikande beteende, nervositet eller undvikande svar kring narkotika som tyder på drograttfylleri.

De person som upptäcks som onyktra i trafiken erbjuds hjälp från beroendevården. Polisen är även intresserad av tips på potentiella rattfyllersiter.

Se polisen berätta mer om insatsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.