Foto: TT

Stor studie om igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

En gång för alla ska det nu undersökas vad som egentligen är bäst, både för mamman och barnet, när man sätter igång en förlossning.

– Egentligen vet vi inte vad som är bäst, vecka 41 eller vecka 42, säger Maria Jonsson, överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset.

Ungefär fem av hundra gravida kvinnor är gravida två veckor längre än beräknat, och behöver hjälp med att sätta igång förlossningen. Och medan det i många andra länder i Europa och i USA är praxis med igångsättning vecka 41, så är det vanligast att man sätter igång en förlossning i Sverige först vid 42 fullgångna veckor.

– Egentligen vet vi inte var som är bäst, om det är att föda vecka 41 eller vecka 41, och syftet med den här stora studien i Sverige är att försöka ta reda på det en gång för alla, säger Maria Jonsson.

Förlossningsstudien SWEPIS

Stort intresse att delta

Under en treårsperiod ska sammanlagt 12 000 gravida kvinnor delta i studien, och på Akademiska sjukhuset startar studien i mitten av januari. Det är i vecka 40 som man får möjlighet att anmäla sitt intresse att delta, och i bland annat i Göteborg har intresset redan varit stort.

Hittills har ingen tillräckligt stor studie för att utvärdera eventuella risker för barnet med att vänta till vecka 42, enligt Maria Jonsson. Forskarna kommer bland annat att jämföra om det finns skillnader kring barnets hälsa om de föds i vecka 41 eller vecka 42, och till exempel titta på om barn som föds senare är mer påverkade vid födseln, om förekomsten av syrebrist är högre, eller om barnen har kramper eller lungpåverkan efter att ha fått ner orent fostervatten i lungorna.

Praxis kan ändras

– Om det skulle visa sig att det är bättre för barn att födas i vecka 41 så kan praxis ändras i Sverige, men om det inte är någon skillnad så fortsätter vi troligen med igångsättning i vecka 42, säger Maria Jonsson som även betonar att igångsättning inte är komplikationsfritt.

Samtidigt konstaterar hon att såsom det svenska sjukvården ser ut idag, så är den inte uppbyggd för att genomföra fler igångsättningar i ett tidigare skede.

– Det tar tid med igångsättningar och med den plats- och resursbrist som finns så kan det bli svårt att erbjuda det i Sverige idag.

Överburenhet

Mellan 15-20 procent föder barn i vecka 41, medan 8 procent föder i vecka 42.

Att förlossningen inte kommer igång av sig själv drabbad cirka fem av hundra kvinnor.

Om man går över tiden och föder barn efter 42 fullgångna veckor, kallas graviditeten överburen.

Kvinnan får då komma till förlossningen för igångsättning.

Överburenhet är vanligare bland förstföderskor, äldre kvinnor och hos överviktiga.

Vad exakt som orsakar överburenhet är inte känt, men hormoner spelar en viktig roll för att en förlossning ska sätta igång.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet