Henrik Holm, platschef vid Stora Enso i Skutskär konstaterar att det inträffade är allvarligt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stora Enso: ”Utsläppet känt sedan i onsdags”

Uppdaterad
Publicerad

Att det läckte olja på bruket blev känt tidigare i veckan, källan upptäcktes i onsdags – men sedan var det en hundägare som upptäckte att oljan läckt ut i hamnbassängen. Oljan hann sprida sig ut i havet där Kustbevakningen nu försöker sanera.

– Vi bedömer att mängden är rätt liten – men ser naturligtvis allvarligt på det, säger Henrik Holm, platschef på Stora Enso i Skutskär.

Redan i början av veckan upptäcktes så kallad beckolja i avloppet på Stora Enso och då började jakten på källan.

– I onsdags hittade man själva källan. Det är ett läckage i en oljevärmare. När det upptäcktes stängdes den av, säger Henrik Holm.

Rastade hund – upptäckte utsläppet

Man ska då även vid flera tillfällen ha kontrollerat hamnbassängen – utan att hitta olja. I går eftermiddag blev man så kontaktade av en hundägare.

– När man rastade hunden vid vattnet och sett olja. Det var så vi blev varse att det fanns olja i hamnbassängen.

Borde ni inte själva ha upptäckte den?

– Ja. Vi har ju letat sen vi upptäckte det och det har ju inte funnits där. Nu ska vi utreda det här så djupt vi bara kan. Men det tyder på att det varit läckage av och till och att det var därför svårt att lokalisera var det fanns, säger Henrik Holm.

Bäckoljan är en fossilfri eldningsolja.

Påverkar fåglar och andra djur

Hur farlig är oljan?

– Det är inte särskilt farligt men det är kladdigt, så det är inte alls bra för fåglar och andra djur om det hamnar på stenar och stränder.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt mijlöbrott.

Vi kommer naturligtvis bistå polisen med allt vi kan. Det som har hänt är att en utrustning gått sönder, vi har letat och hittat källan – och sedan vi fick reda på att det fanns ett läckage, säger Henrik Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer