Skolorna i Östhammar måste renoveras för många miljoner

Publicerad

Östhammars kommun drog under hösten i gång en inventering av alla sina lokaler, med start ute i skolorna. Resultatet är nedslående – och dyrt.

Av de tio lokaler som hittills undersökts har många omfattande renoveringsbehov. Lokalerna är gamla och slita och ett par av skolorna har problem med fukt och dålig luft. Hammarskolan i Gimo har drabbats av svartmögel och måste med all sannolikhet rivas.

– Vi fick in klagomål på dålig luft, och då bestämde vi oss för att göra den här inventeringen av alla skolor, säger Lasse Karlsson, fastighetschef på Östhammars kommun.

Omkring fem skolor har ännu inte inventerats, men prognosen är inte positiv.

– Vi räknar med att bara skolor och förskolor kommer att kosta drygt 95 miljoner kronor att renovera, säger Lasse Karlsson.

Akuta åtgärder krävs

Redan nu finns akuta renoveringsbehov på skolorna för hundratusentals kronor – åtgärder som måste vidtas omedelbart.

Men hur illa är det ställt med skolornas inomhusmiljö?

– Vi har inga skolor i dag där vi behöver placera om några barn, så illa är det inte. För det finns inget mögel som de kan andas in utan det finns i källare och trossbotten, säger Lasse Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.