Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hjärnkirurgen redogöra för riskerna med fotbollsspelande. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Större risk för demens hos fotbollsspelare – hjärnkirurgen förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att fotbollsspelare löper större risk för att få demens – på grund av närkamper och nickande av boll.

SVT har träffat neurokirurgen och forskaren Fredrik Vedung som kommenterar forskningen.

Fredrik Vedung är neurokirurg på Akademiska sjukhuset och har i sin forskning fokuserat på kortvariga och långvariga effekter av hjärnskakningar relaterat till sport.

Forskningen från Karolinska Institutet av Peter Ueda visar att det är närkamper och nickande av bollen som ger upphov till risken för demens. Det kan ge hjärnskakningar, som sedan leder till processer i hjärnan, enligt Fredrik Vedung.

– Om de sker upprepande gånger kan processerna i hjärnan förstärkas och skapa inflammationer. Det är just upprepade hjärnskakningar som är det farliga, säger Fredrik Vedung.

”Fotboll har även flera hälsofördelar ”

Men Fredrik Vedung är tydlig med att det också finns många hälsofördelar med att spela fotboll.

– Man ska inte sluta spela. Fördelarna övervinner i längden. Det gäller bara att ta hjärnskakningar på allvar, att inte spela igen förrän symptomen av hjärnskakningarna är borta.

Hör honom förklara mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.