Foto: SVT

Stress i gymnasiet tre gånger vanligare hos tjejer – leder till fysiska symptom

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport från SCB känner sig 47 procent av tjejer på gymnasiet stressade flera gånger i veckan. För killar är motsvarande siffra 16 procent. SVT har pratat med gymnasieelever i Uppsala om stress och varför skillnaderna är så stora.

Alicia Eklund går i klass SA18B på Celsiusskolan. Hon är inte förvånad över att siffrorna ser ut som de gör.

– Sen vet jag inte om det är för att killarna inte pratar om det. Men jag hör mycket fler tjejer som är stressade, säger hon.

Siffrorna har sett likadana ut sedan mätningarna började för tolv år sedan.

En tredjedel får fysiska symptom

Av de som tillfrågats har 30 procent av tjejerna huvudvärk eller magont under gymnasietiden. Många uppger också att de fått svårt att sova.

Det finns inga exakta svar på varför stressen är så mycket högre hos tjejer men flera av de skolrepresentanter vi pratat med tror att tjejer ställer högre krav på sig själva.

– De ska vara så duktiga idag. På allt. Det leder till allt möjligt, många har svårt att sova, slutar äta, slutar träna, säger Sara Lundahl, elevcoach på Celsiusskolan.

Hon jobbar nära elever med att strukturera skolarbetet och prioritera för att må bra och samtidigt lyckas med sina studier.

– Det är jätteviktigt att lärarna uppmärksammar det här och pratar med eleven. Sen har vi ju ett elevhälsoteam som de kan bolla med och hitta bra lösningar, säger hon.

I klippet ovan berättar elever själva hur de ser på stress, och skolpersonal berättar hur de arbetar för att minska den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.