Therese Ersson och Ellinor Moden tycker att de åtgärder som vidtagits på Rosendalsgymnasiet är bra, men att det ändå är trångt i korridorer och matsalen ibland. Foto: SVT

Trångt på gymnasieskolor – nya åtgärder vidtas

Uppdaterad
Publicerad

Elever från olika skolor i Uppsala vittnar om trängsel i korridorer och matsal i samband med skolstarten. Rosendalsgymnasiet jobbar nu alltmer med olika markeringar på golven för att minimera smittorisken.

Förra veckan öppnade gymnasierna efter sommarlovet och flera månaders distansundervisning under våren. Som vi berättat ska bland annat ett system med växelvis skolgång på plats för olika årskurser minska antalet elever i lokalerna samtidigt. De olika skolorna har även flyttat isär bänkar i klassrummen och anpassat matsalarna.

Trots en rad åtgärder har elever från olika gymnasier i Uppsala vittnat för SVT Uppsala om att det varit trångt vid vissa situationer. En elev från Rosendalsgymnasiet som vill vara anonym, anser att det varit risk för smittspridning vid terminsstarten:

Coronaviruset i Uppsala

”Jag hade förväntat sig att anpassningar skulle göra skillnad. Men såsom det såg ut idag var det smockfullt med elever överallt utan någon möjlighet att hålla avstånd. ... Allting verkar inte fungera som det är tänkt.”

Testar olika lösningar

Rektorn för Rosendalsgymnasiet, Jeanette Fry, medger att trots att man försökt planera och förbereda inför skolstart så har brister påtalats som nu åtgärdas allteftersom.

– I morse sa vi att vi har ännu inte fått bukt med trängseln i korridorerna, vi testar att markera upp högertrafik. Vi får tänka: vad funkar – vad funkar inte? Kan vi tänka ännu klokare?, säger Jeanette Fry, rektor.

Hör elever från Rosendalsgymasiet i Uppsala om hur de upplever situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet