Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Bengtsson fick sin dator och tv stulna i källarförrådet – hör i klippet vad han lärt sig. Foto: Georg Camitz/SVT

Studenten Anton i Uppsala fick inbrott – hade ingen hemförsäkring

Publicerad

400 000 svenskar saknar en hemförsäkring – bland dem finns många studenter och unga vuxna. Men att stå utan försäkring kan bli en dyr historia, något som studenten Anton Bengtsson fått vara med om.

– Jag fick lära mig den hårda vägen, säger han.

Utan hemförsäkring kan det bli dyrt om det till exempel börjar brinna, läcker vatten eller om man får inbrott. Trots det saknar två av fem unga vuxna under 30 år kännedom om hemförsäkring, enligt Finansinspektionen.

Studenten Anton Bengtsson i Uppsala drabbades av inbrott strax efter att han flyttat in i studentlägenheten. Då stals bland annat en dator och en tv, berättar han.

Studentliv i Uppsala

– Jag hade något erbjudande om två månader gratis hemförsäkring, och sedan var det en blandning av ork och snålhet som gjorde att jag inte tecknade något mer efter det, säger han.

Studenter en riskgrupp

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, saknar studenter hemförsäkring i större grad än andra – mer än dubbelt så många jämfört med genomsnittet för Sveriges befolkning från 16 år och äldre.

Enligt Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas försäkringsbyrå, är studenter en särskild riskgrupp.

– När studenter flyttar hemifrån tänker de att de bara har lite saker som inte är värda så mycket eller tror att de omfattas av föräldrarnas försäkring, men det gör de inte, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

”Fick lära mig den hårda vägen”

Anna-Karin Baltzari Danfors menar att det kan få förödande konsekvenser att inte ha en hemförsäkring och säger att många inte tänker på att den även täcker in andra saker, såsom exempelvis resor.

– Det kan handla om flera miljoner om du inte har en hemförsäkring och du till exempel åker skidor och behöver akut sjukvård eller transport hem efter en skidresa.

Anton Bengtsson tror att han förlorade saker värda över 5 000 kronor i samband med inbrottet.

– Det är ju ingen enorm summa, men jag fick lära mig den hårda vägen.

I klippet ovan: Det lärde sig Anton efter inbrottet.

HemförsÄKRING

Att ha en hemförsäkring är viktigt oavsett om man bor i hyres- eller bostadsrätt, i andra hand, i rivningskontrakt eller är inneboende. Det är dock inte lag på att ha hemförsäkring.

Hemförsäkringen gäller vid bland annat brand och stöld. Andra viktiga delar av försäkringen är reseskydd, om någon skulle kräva dig på skadestånd och om du utsätts för överfall.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet