Foto: Privat/TT

Studenten Malin ramlade med elsparkcykeln och krossade käken

Uppdaterad
Publicerad

Studenten Malin var på väg hem på elsparkcykel efter en festkväll i oktober förra året när olyckan var framme. Ena sidan av käkbenet krossades och Malin är fortfarande inte helt återställd.

– Jag hade druckit och skulle hem, jag tog en elsparkcykel och vid Folkes livs skulle jag upp för en trottoarkant men föll framåt. Min kompis ringde ambulansen, berättar 23-åriga Malin.

Väl inne på Akademiska sjukhuset konstaterades att käken var krossad på ena sidan och flera tänder hade dessutom skadats.

– Jag fick ligga inne på sjukhuset i sju dagar. Sedan var jag sjukskriven till december, då jag kunde börja studera lite hemifrån. Jag har opererats två gånger och det har varit mycket fixande med tänderna.

Har fortfarande men

Hon hade mycket smärtor under de första månaderna efter olyckan och svårt att sova.

Det tog lång tid innan Malin vågade se sig i spegeln efter olyckan. Hon har ett rejält ärr och är, som hon själv uppfattar det, asymmetrisk i ansiktet. Dessutom har hon förlorat känseln på vissa ställen.

– Numera går jag hem om kvällarna. Jag tänker att man absolut inte ska använda de här elsparkcyklarna när man har druckit – sedan hade jag ju en väldig otur.

Forskaren Helena Stigson har studerat inrapporterade under 2019 samt inrapporterade skador till försäkringsbolaget Folksam under våren 2020:

– 44 procent av de inrapporterade skadorna var huvudskador. Merparten inträffar på helgnätter och ytterst få av de som skadas, bara 13 procent har använt hjälm vid olyckstillfället, säger Helena Stigson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är framför allt ansiktet som skadas vid elsparkcykelolyckor”, säger Helena Stigson, forskare och verksam på försäkringsbolaget Folksam. Foto: Ann Sehlin, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer