Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studentprotesterna mot Israels krigföring i Gaza har nu också spridits sig till Uppsala. Foto: Georg Camitz/SVT.

Studentprotesterna sprider sig till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalastudenter protesterar för Gaza genom att upprätta ett tältläger i Engelska parken. Cirka 50 personer hade under förmiddagen samlats med skyltar och flaggor för att visa stöd för Palestina.

– Vi vill tvinga fram reaktioner från Uppsala universitetets ledning, säger en anonym demonstrant.

Precis som många andra universitetsstudenter runtom i Sverige, uttrycker Uppsalastudenterna sitt stöd till Palestina. Framför universitetscampuset i Engelska parken har ett tältläger rest sig, prytt med skyltar och flaggor med Palestinas flagga.

Initiativet leds av Uppsala Academics for Palestine. När SVT kom till platsen var det en lugn stämning i försommarvärmen.

Krig mellan Israel och Hamas

– Är man nyfiken får man gärna komma fram, säger en anonym demonstrant.

”Risker med ställningstagande”

Anders Hagfeldt är rektor på Uppsala universitet och skriver i en bloggpost att ”Vårt universitet står självklart bakom de rättigheter som världssamfundet antagit i FN:s konventioner.”

Han motiverar beslutet att inte ta ställning i konflikten med att ”om organisationen – Uppsala universitet – tar ställning i enskilda frågor finns en risk i att medarbetarna uppfattar åsikten och ställningstagandet som en åsikt som alla inom universitetet förväntas dela.”

Se tältlägret i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet