Foto: TT

Studentspex anmält efter våldtäktsskämt

Uppdaterad
Publicerad

Under en fest efter en så kallad nollning på läkarprogrammet i Uppsala ska några elever ha skämtat om våldtäkt som en del av ett spex. Skämtet upprörde många på sittningen – och två av deltagarna har anmält händelsen till Medicinska föreningen (MF).

Det var i början av vårterminen som nollningen av de nya studenterna på läkarprogrammet avslutades med en fest. En del av underhållningen på festen bestod av ett spex, där man har spelat upp en våldtäktsscen som många i lokalen reagerade starkt på.

– Det jag har fått berättat för mig i efterhand är att det var en del kvävda skratt. Det blev aldrig roligt, säger Matts Olovsson som är ordförande i programkommittén på läkarutbildningen vid Uppsala universitet.

Han ser allvarligt på det inträffade, och har tillsammans med tre andra personer undertecknat det brev som nu gått ut till första-, och andraterminsstudenterna på läkarprogrammet.

Vanligare än många tror

I brevet skriver man bland annat att ”sexuella övergrepp är ett stort problem och vanligare än många tror”. Förutom Matts Olovsson har även Sarah Galien, ordförande i Medicinska föreningen, Mia Ramklint, vice ordförande i programkommittén, och Konrad Nilsson, ordförande i Medicinska studierådet, undertecknat brevet.

– Det kan finnas personer i lokalen som varit utsatta för övergrepp. Vi riktar det här brevet till de som befann sig på festen och blev illa berörda, säger Matts Olovsson.

Man skriver också i brevet att för de som bär på den här typen av erfarenheter blir iscensättandet en plågsam påminnelse, och inget man ska behöva bli utsatt för.

Har pratat med de ansvariga

Efter att anmälningarna upprättats tog ordföranden kontakt med spexet för att prata om det inträffade. Matts Olovsson säger att man har pratat med de personer som deltagit i det aktuella skämtet, och att de förstår att de gjort fel.

– De skäms oerhört, säger Matts Olovsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.