Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Sofi Kullman-Östlund, barnmorska, har själv träffat patienter som deltog i studien. Hon är förvånad över att så pass många påverkades av coronapandemin. Foto: SVT

Studie visar: Covid-19 har påverkat kvinnors abortbeslut

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie vid Akademiska sjukhuset visar att tretton procent av runt 600 tillfrågade kvinnor påverkades av covid-19 i sitt beslut att göra abort.

– Det var lite högre än jag trodde faktiskt. 13 procent är ändå ganska mycket, säger barnmorskan Ann-Sofi Kullman-Östlund.

Hennes kollega Tanja Tydén, professor emeritus vid Uppsala universitet, menar dock att siffran är relativt låg jämfört med internationella studier.

– Det tror jag beror på att vi inte haft en lockdown, säger hon.

I studien fick kvinnorna möjlighet att berätta mer detaljerat om hur pandemin påverkat deras abortbeslut. Hör mer om de vanligaste anledningarna i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkades kvinnor av corona – flera olika orsaker Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Fokus för den aktuella studien var hur pandemin påverkade svenska kvinnors beslut att genomgå en medicinskt framkallad abort och tillgången till preventivmedelsrådgivning.

Studien pågick i januari till juni 2021 vid sju abortmottagningar runtom i Sverige. Totalt ingick 623 kvinnor som sökte vård för att genomgå abort under de första tre månaderna av sin graviditet.

Av de deltagande kvinnorna hade fyra procent redan gjort en abort på grund av pandemin.

13 procent angav att pandemin bidrog till deras abortbeslut.

Elva procent angav att pandemin påverkat beslutet i någon mån, två procent att den påverkat beslutet i hög grad.

Källa: Akademiska sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet