Foto: Joanna Korbutiak/SVT

Succé för normkreativa sagor i Storvreta

Uppdaterad
Publicerad

Sugen på en tur i Bertas lekpark eller vill du träffa Astrakanens häxor? När förskolorna i Storvreta fick i uppdrag att jobba med normer och värden rådde ingen brist på kreativitet.

Det var en gång, för inte allt för länge sen, som pedagogerna på Storvretas kommunala förskolor fick ett uppdrag. Tillsammans med barnen skulle man under året arbeta på temat normer och värden.

– På Fullerö förskola valde vi bland annat att skapa normkreativa sagor, berättar pedagogen Emilie Bromark Lindgren som jobbar på avdelningen katten.

Vad är en normkreativ saga?

– Det handlar om att lägga till perspektiv i sagorna, aldrig om att plocka bort. Ett barn kan exempelvis ha två mammor och sagan om de tre bockarna Bruse måste inte sluta med att trollet trillar i ån.

Läs mer: Hör hela sagan om De tre långhalsarna (baserad på klassikern bockarna Bruse)

Vernissage på biblioteket

Utöver normkreativa sagor har förskolorna jobbat med bland annat dockteater och häxor. Den som är nyfiken på resultatet kan ta sig till biblioteket i Storvreta där alla projekten nu visas upp. Exempelvis kan man läsa fem år gamla Doris Ohlens delfinbok.

– Delfiner äter fiskar och här är ett självporträtt av mig, säger Doris Ohlen och visar upp sin första, men säkerligen inte sista bok.

Hon går på Lillvretens förskola där de jobbat mycket med djur under projektet. Utställningen pågår fram till den 29 maj.

Positiv respons

På Fullerö förskola är man nöjd med projektet och Emilie Bromark Lindgren berättar att barnen har varit väldigt öppna. Men hur var det egentligen med barnens föräldrar, var de lika öppna för de normkreativa sagorna?

– Ja, vi har bara fått positiv respons. Men det är svårt, för det börjar med oss vuxna och vi som jobbar här har fått tänka efter och diskutera en hel del, säger Emilie Bromark Lindgren.

LÄS MER: Lär känna de supermjuka superhjältarna

Lyckebo
Fullerö
Himmelsvägen
Skogsbacken
Lillvreten
Vreten
Astrakanen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.