SVA hjälper sjukvården – analyserar coronaprover. Foto: SVA

SVA hjälper sjukvården – analyserar coronaprover

Uppdaterad
Publicerad

SVA har tidigare erbjudit sig att hjälpa sjukvården med att analysera coronaprover. Nu har arbetet dragit i gång och SVA analyserar i nuläget prover från sjukvården i två regioner.

I dagsläget analyserar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, omkring 50 prover per dag. Proverna kommer just nu från sjukvården i Jönköpings och Kronobergs regioner.

– Det innebär en ganska liten omställning för oss. Coronavirus analyserar vi normalt sett, fast från djur. Det här är ett annat coronaviruset, men ändå ett coronavirus. Så det innebär inga stora omställningar, säger Henrik Ericsson, avdelningschef mikrobiologi, SVA.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har lämnat beskedet att man klara sig själv. Från SVA:s sida står man däremot redo och har möjligheten att både utöka sin analysmängd och hjälpa till under en längre period.

– Vi kan i princip hjälpa till så länge som det behövs. Det är sjukvårdens behov som styr, säger Henrik Ericsson.

Att SVA hjälper sjukvården ska inte ha någon betydelse för SVA:s ordinarie verksamhet. I nuläget tar man främst emot provet från sjukvårdspersonal från de regioner som man har avtal med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.