På SVA ska minst 6 000 hjortdjur undersökas under en treårsperiod. Foto: SVT

SVA jagar dödlig sjukdom hos älg

Uppdaterad
Publicerad

Den mycket allvarliga sjukdomen CWD som drabbar hjortdjur, bland annat älg, kan ha kommit till Sverige. För att upptäcka eventuellt smittade djur behöver Statens veterinärmedicinska anstalt hjälp med observationer av allmänheten – och ett bra tillfälle är nu i älgjaktstider.

Viltpatologen Karin Olofsson Sannö ska undersöka en älg som har betett sig konstigt i Östervåla. Det finns nämligen en oro för att älgen kan ha drabbats av CWD, Chronic Wasting Disease – samma typ av sjukdom som galna kosjukan.

– De får ett förändrat protein. De får hjärnskador och dör. Skulle vi få in den skulle det få stora konsekvenser för vår älg- ren- och kronhjortspopulation, säger Karin Olofsson Sannö.

Uppsala

Kan man äta älgkött utan att behöva vara orolig?

– Friska djur som kommer från Sverige – där ser vi i dagsläget ingen begränsning att äta älgkött. Utan det är om man har sjuka djur som blir positiva i den här analysen, då ska man inte äta dem, säger hon.

Karin Olofsson Sannö är viltpatolog på SVA. Foto: SVT

Minst 6 000 djur ska provtas

CWD eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, upptäcktes bland nordamerikanska hjortdjur på 60-talet. För två år sedan konstaterades den i Norge på några olika platser. Tidigare i år upptäcktes ett fall i Finland.

Därför har det tagits beslut i EU om att alla länder som har hjortdjur ska ha så kallad utökad övervakning under de närmaste tre åren. För Sveriges del innebär det att minst 6 000 hjortdjur av olika arter från hela landet ska provtas.

– Det här är en allvarlig sjukdom. Den är dödlig och det finns inget vaccin. Den ökar långsamt, smittan finns kvar i miljön och den är otroligt svår att bekämpa, säger Maria Nöremark som är epidemiolog på SVA.

Maria Nöremark är veterinär och epidemiolog på SVA. Foto: SVT

Konstigt beteende och avmagring

För att hitta djur som kan misstänkas bära på smittan, behöver man hjälp av allmänheten. Ett bra tillfälle är nu i älgjaktstider.

– Det man framför allt ser är beteendeförändringar, för den här sjukdomen sätter sig i hjärnan. De kan gå i cirklar, dregla mycket och bete sig konstigt. De blir oftast avmagrade, men de kan visa ganska milda tecken också. Så ju fler rapporter som kommer in desto gladare blir vi, säger Karin Olofsson Sannö.

Här kan du läsa mer och rapportera in iakttagelser: cwd.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet