Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Hultén är svampexpert på Giftinformationscentralen – häng med honom ut i svampskogen i videon. Foto: Märta Gross Hulth / SVT

Svampår i Uppsala – samtalen om misstänkta förgiftningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar bli ett riktigt svampår i år på många håll i landet skogarna runt Uppsala är inget undantag: Här har svampen verkligen vuxit till de senaste veckorna.

Det här leder också till en markant ökning av antalet samtal till Giftinformationscentralen vid Läkemedelsverket i Uppsala.

En hel del av samtalen handlar om barn som smakat på svampar.

– De fallen är oftast inte så farliga om de bara smakat en liten bit, säger Peter Hultén, svampexpert vid Giftinformationscentralen.

En höst med mycket svamp i skogarna brukar generera omkring 2 000 samtal till Giftinformationscentralen.

Matsvampar kan påverka

Under en tioårsperiod dör två personer av svampförgiftning i Sverige. Hur mycket svamp som krävs för att det ska bli livsfarligt är svårt att säga, menar Peter Hultén. 

Men även matsvampar bör man inte äta alltför mycket av. 

– Svamp är svårtsmält och bara det kan leda till att man påverkas, säger Peter Hultén.

I klippet får du följa med Peter Hultén ut i svampskogen vid Wiks slott utanför Uppsala.

GIFTSVAMPAR

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp och gifthätting innehåller amatoxin som ger symtpom efter åtta uppemot 24 timmar i form av vattensprutande diaréer och magsmärtor. Kan vara livshotande.

Spindlingar eller spindelskivlingar innehåller giftet orellanin som angriper njurarna. Symtomen kommer först efter ett par dygn eller uppemot en vecka. Illamående, kräkningar, huvudvärk, trötthet, frossa, smärtor i ryggen och törst. Kan ge bestående njurskador och behov av transplantation eller livslång dialys.

Giftinformationscentralen svarar på frågor om misstänkt förgiftning dygnet runt. Är läget akut så nås myndigheten via 112, annars på telefonnummer 010-456 67 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.