Lyssna på svampexpertens bästa tips och saker du bör veta: utrustning, recept, kantarellställen och giftiga svampar.
Goda råd till svampplockare
När du plockar matsvamp
Ta med korg, kniv och en liten borste
Plocka när det är torrt väder
Plocka bara de svampar du säkert känner till
Plocka hela svampen ur marken
Grovrensa i skogen
Låt friska skivor, rör och taggar vara kvar
Lägg olika svamparter för sig så långt det går
Rensa och ta hand om svampen omedelbart när du kommer hem
Rensa med kniv och borste
Plocka inte dessa svampar!
Svampar med ring och strumpa
Vita svampar med vita skivor
Svampar med bruna skivor
Svampar med röd eller rosa undersida
Små svampar som är mindre än 3 cm höga
Fler goda råd
OBS! Svamp är färskvara!
Ät inte så mycket av en ny matsvamp första gången
Plocka bara unga och friska svampar,
Gamla svampar kan bli beska i smaken
Luktar svampen illa? Släng den!
Ta inte möglig svamp
Är du det minsta tveksam, släng svampen! I skogen gäller att hellre fälla än fria!
Ta bort det tjocka rörlagret på äldre soppar, där kan finnas små djur.
Friska taggar på ätliga taggsvampar kan sitta kvar.
Tycker du att stenmurkla är gott?
Låt den stå, den är giftig!
Plocka sandsopp i stället och torka den, minst lika gott!
Vet du hur en kremla ser ut? Är du säker?
Smaka lite på skivorna, är de goda är kremlan ätlig!
Det finns bara en känd giftig kremla, nämligen giftkremlan med skarpt röd hatt och kritvit fot. Den ger övergående magbesvär, ont och kräkningar. Smaken är mycket skarp, så du kan lätt undvika den i stuvningen!
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.