Svampexplosion – en månad för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Svampen är ovanligt tidig i år – och det med nästan med en hel månad. Anledningen är det badfientliga vädret.

Redan i början av augusti börjar svampen synas ute i skogarna. Något som vanligtvis inte är fallet för en sensommar. Anledningen är den dåliga sommaren.

– Det har varit mycket regn. Sen har det varit förhållandevis varmt. Det gillar svampen, säger svampkonsulent Eva Allestedt.

Enligt svampkonsulent Eva Allestedt är svampen inte bara tidig, den är också ovanlgit artrik.

– Man hittar väldigt många svampar som egentligen borde komma mycket senare på hösten, säger Eva Allestedt.

Regn är receptet

För att svampen ska börja gro krävs det rotblöta, något som kan komma till efter omkring 30 millimeter regn. Då ploppar de ätbara paraplyerna upp efter en vecka. Men för att dem ska få fäste krävs det att proceduren återupprepas, något som inte har varit  problemet i Uppland då det under förra månaden regnade 200 % över medelvärdet för en julimånad.

– Svampar trivs i den typen av biotop. Där det är blött i jorden, säger Eva Allestedt.

Men medan de flesta kanske stressar över en bortsköljd semester, stressar snarare Eva Allestedt en försenad jobbhöst.

– jag har ju kurser i svampkunskap, och de brukar dra igång under augusti. Men nu var jag inte riktigt beredd på att de skulle komma så pass tidigt. Man börjar ju oneklingen bli lite stressad. Det gäller ju att passa på, säger Eva Allestedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.