En sådan här skylt på svenska och engelska finns längs vägen in till det aktuella skyddsobjektet i Bålsta där tyskarna letade efter svampen som växer på björkar. Foto: TT/Wikimedia Commons

Svampletande tyskar körde in på skyddsobjekt i Bålsta – greps på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad
Två tyska medborgare döms för att ha kört in på ett område som klassas som militärt skyddsobjekt i Bålsta. De greps sedan på Arlanda och satt frihetsberövade tolv dagar innan de släpptes igen. Männen ska ha letat efter en svamp som används som medicin.

Männen, som var i landet för att jobba, var ute på tur med en hyrbil i början av juni när de körde längs en skogsväg in på skyddsobjektets område. De passerade varningsskyltar och en öppen vägbom, men har sagt att de spanade efter svamp och därför missade skyltarna.

Männen körde långsamt och vände efter ett hundratal meter när de stoppades av betongsuggor på vägen. De iakttogs samtidigt av militära skyddsvakter. När de två dagar senare skulle lämna tillbaka hyrbilen på Arlanda och flyga hem till Tyskland, greps de. De satt sedan frihetsberövade i tolv dagar.

Skulle göra medicin

De två männen har förklarat att de plockat svamp i Sverige tidigare och letade efter sort som är ovanlig i Tyskland. Svampen växer på träd, torkas och används som universalmedicin för bland annat astma.

Uppsala tingsrätt tror inte att männen haft uppsåt, men anser att de varit oaktsamma eftersom det fanns tydliga stoppskyltar. De döms för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, ringa brott, och straffet blir 80 dagsböter vardera plus avgift på 800 kronor till Brottsofferfonden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer