Två svanar hittades på Gräsö med halsarna avskurna. Foto: Linnea Backlund

Svanar hittade med avskurna halsar på Gräsö

Uppdaterad
Publicerad

Två svanar har hittats med halsarna avskurna på Gräsö i Östhammar. Upptäckten gjordes vid två olika tillfällen och vid båda gångerna var svanarna vid vattnet i närheten av en campingplats.

Det var den 26:e juni och 30:e juni som en privatperson hittade svanarna och anmälde händelsen till polisen. Den ena svanen hittades vid vattenbrynet och den andra flöt runt i vattnet.

Polisen berättar att det inte finns några spår eller har har gjorts några iakttagelser. Det finns inte heller någon känd gärningsman.

Händelsen rubriceras som brott mot jaktlagstiftningen, men polisen har valt att inte inleda någon förundersökning, då det inte kan bevisas att ett brott verkligen begåtts.

– Det det finns inget som styrker brott och det kan ha varit någon slags olyckshändelse, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisregion Mitt.

”Det är förfärligt”

Anmälaren som kontaktade polisen hittade svanarna i närheten av Gräsöbadens camping.

– Det var i närheten av vår mark. Det är en liten lagun där och flera i personalen och några av campinggästerna såg en av svanarna efter att det hänt, säger Kattis Gullesjö, ägare av Gräsöbadens camping.

Hon berättar att ingen av dem som var på platsen hade sett någon göra något.

– Vi tycker att det är förfärligt och väldigt sorgligt. Det är bara att beklaga att detta hänt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer