Svårt att klara upp cykelstölder

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala ligger på sjätte plats i landet när det gäller antalet cykelstölder per invånare, och förra året anmäldes nästan 3 000 cykelstölder. Men bara en procent av stölderna klaras upp.

Mellan fem och sju procent av alla svenska hushåll blir av med en cykel varje år. Statistiskt sett borde det hända i ditt hem lite oftare än var tjugonde år. Men vissa är mer utsatta än så. Till exempel om du bor i en studentstad som Uppsala. Här anmäldes nästan 3 000 cykelstölder förra året, vilket placerar staden på sjätte plats i landet, sett till antal stölder per invånare. Och uppklarningsprocenten ligger runt en procent.

– Det är ju ett brott som går väldigt fort att utföra, det är svårt att få tag på vittnen, det finns inga tekniska bevis att spåra i normalläget. Så det är ju otroligt svåra brott att lösa om man inte tar någon på bar gärning, säger Urban Ohlsson, gruppchef vid Uppsalapolisen.

CYKELLIGAN UPPSALA

Cykelstölder prioriteras inte

Enligt Urban Ohlsson är cykelstölder inget som prioriteras av polisen.

– Om man tittar ur polisorganisationens perspektiv så har det väl inte någon jättehög prioritet för det finns så mycket annat som vi är ålagda att prioritera ännu högre.

Just nu pågår en unik rättegång i Uppsala tingsrätt, där sju personer står åtalade, misstänkta för att ha sålt nittio stulna cyklar via annonser på nätet. Nu riskerar de två huvudmännen i målet fängelse.

– Jag tror att de har åtalats för grovt häleri och då får man hoppas att det blir ett kännbart fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

CYKELLIGAN UPPSALA

Mer i ämnet