Foto: SVT

Cykelligan döms idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen mot sju personer som är misstänkta i en av de största cykelhärvorna någonsin i Sverige. Huvudmannen döms till ett års fängelse för sammanlagt 44 grova hälerier. En annan tilltalad döms för 16 grova hälerier till skyddstillsyn.

Åtalet omfattar häleri av ett stort antal stulna cyklar. Sju personer var åtalade i målet. Fem av dessa är åtalade för inblandning i en omfattande annonsering och försäljning av cyklarna via Blocket.

SE MER: Cykelliga åtalas för omfattande stölder

CYKELLIGAN UPPSALA

Ligan består av två män i 25-årsåldern, en av männens mamma, styvfar och kamrat, samt ett äldre par. Nästan alla cyklar de sålt har varit av välkända märken och i utredningen har det förekommit över 4 000 namn som via säljsajten kommit i kontakt med ligan.

Uppsala tingsrätt skriver: ”Eftersom verksamheten har varit så omfattande bedöms varje gärning för dessa två personer som grovt häleri, trots att värdet på varje cykel i sig inte varit så högt.”

Ett års fängelse

Ytterligare två personer döms fört inblandning i annonseringen på olika sätt, för medhjälp till häleri. Åtalet beträffande en av de fem ogillas helt eftersom det saknas tillräcklig bevisning.

LÄS MER: Polisens tips för att undvika cykelstöd

Endast huvudmannen döms till fängelse. De andra som döms får frivårdande påföljder. De som döms ska betala skadestånd till cykelägare som blivit av med sina cyklar.

Omfattande utredning

Härvan bedöms vara den största som avslöjats i Uppsala. I snitt fyra utredare hos polisen och åklagaren har arbetat med kartläggningsarbetet sedan apruil. Under förhandlingarna i tingsrätten har åklagaren grundligt gått igenom mer än 70 cykelförsäljningar och i princip samtliga cykelköpare har hörts i rätten och tillsammans med vittnen och målsäganden blir det omkring 100 personer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

CYKELLIGAN UPPSALA

Mer i ämnet