Två män har häktats i cykelhärvan.

Enorm cykelhärva mot lösning i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Två män sitter häktade, misstänkta för att ha sålt ett stort antal stulna cyklar i Uppsala.

Nästan 4000 namn. Så många kan ha köpt en stulen cykel på Blocket enligt polisens utredning. Nu har åklagare häktat två personer som ska ha varit inblandade i en av de största cykelhärvor som Uppsala sett.

– De två personer som sitter häktade har tidigare dömts för liknande brott. I den här utredningen handlar det om cykelannonser från 2013 och framåt. Det är ett stort ärende och polisens förundersökning växer hela tiden, säger kammaråklagare Maja Kullinger.

CYKELLIGAN UPPSALA

Duon har varit verksamma i Stockholm, Uppsala, Enköping och Västerås och man har lyckats kartlägga deras agerande genom vittnen som vid köpen identifierat dem. Männen själva hävdar visserligen att de sålt några av cyklarna men förnekar att de skulle ha vetat att cyklarna varit stulna.

Grovt häleri

Nu hoppas man få till ett åtal om grovt häleri någon gång under sommaren. Straffvärdet för brottet ligger på fängelse i sex månader upp till sex år.

– Jag vill inte gå in på påföljden exakt men att de suttit häktade i nio veckor tycker jag talar sitt tydliga språk. Det blir inget ringa straffvärde, säger Maja Kullinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

CYKELLIGAN UPPSALA

Mer i ämnet