Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svårt att omboka tid för vaccination – telefonlinjen överbelastad Foto: TT/SVT

Svårt att boka om tid för vaccination – telefonlinjen överbelastad

Uppdaterad
Publicerad

SVT har varit i kontakt med flera personer som vittnar om att det är svårt att boka om sin vaccinationstid. Det är en bild som Region Uppsala bekräftar.

– Det är definitivt ett problem, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Uppsala har valt en annorlunda väg jämfört med många andra regioner i Sverige. Här bokas en tid åt patienten och sedan skickas en kallelse till denne om att infinna sig vid en viss vaccinationslokal på en utsatt tid. Därefter är det upp till den enskilde individen att av- eller omboka sin tid om man inte vill eller helt enkelt bara inte kan vid just den tiden.

– Vi tycker att det har fungerat väldigt väl så här långt. De som kommer till oss har blivit vaccinerade och vi har haft väldigt få återbud och därigenom har vi inte behövt förspilla vaccindoser i onödan, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Arbetssättet har man använt under de inledande vaccinationsfaserna. I ett senare skede, när yngre som inte är i riskgrupp ska vaccineras, kommer man att gå över till att låta befolkningen boka tider själva via 1177.

Problemet: Överbelastat callcenter

Något som däremot inte har fungerat helt felfritt är tillgängligheten för ombokning.

Dels ska det gå att göra via 1177 – men där är det sällsynt med lediga tider att boka om till. Utöver det ska det gå att boka om via Region Uppsalas callcenter – dit ringer man och sedan hjälper en handläggare till med att boka om tiden. Men även där har det varit svårt att komma fram. Region Uppsala är medvetna om problematiken och uppger att man vidtagit åtgärder för att förbättra tillgängligheten.

Hör hur regionen ska lösa problemet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet