Barn drunknar tyst. Att inte släppa barn, som inte kan simma, på mer än en armlängds avstånd – det är en bra grundregel att ha med sig till badstranden. Foto: SVT/TT

Svart badår förra året – så ska antalet drunkningar minska

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drunknade totalt 135 personer i landet, fyra av olyckorna inträffade i Uppsala län. Nu vill Svenska livräddningssällskapet (SLS) halvera antalet olyckor till 2030. Ökad kunskap pekas ut som en viktig faktor för att nå målet.

Av de som drunknade var 13 barn, enligt Svenska livräddningssällskapets (SLS) statistik. Det är den näst högsta siffran under 2000-talet. En av de här 13 drunkningarna inträffade i Uppsala län.

”Ingen ska drunkna på grund av okunskap”, har SLS som vision. Och det här med kunska

Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet och livräddning vid SLS Foto: Privat

p är viktig pusselbit för att nå det högt ställda målet om att halvera antalet drunkningar, enligt Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet och livräddning vid SLS.

Kunskap ska rädda fler

– Det ena är att vi behöver mer kunskap om bakomliggande faktorer. Vi kan se antalet omkomna, men vi behöver mer kunskap om vad som ligger bakom. Vi vill  ha mer samarbeten med kommuner, företag och forskningsvärlden för att komma längre och få svar på varför.

– Sen har vi kunskaper på individnivå: Är vi rätt förberedda? Hur lär vi oss känna igen tidiga tecken? Hur kan man lära sig att rädda någon genom hjärt- och lungräddning.

Och vad leder bättre kunskap till?

– Har vi rätt kunskap, så har vi bättre förutsättningar att fatta rätt beslut. Och på så sätt rädda liv. Ingen ska behöva drunkna på grund av okunskap.

Mikael Olausson menar att målet med att halvera antalet drunkningar är ingenting som SLS kan ordna själva. Här krävs samverkan.

Många som kan relatera

– Vi behöver en nationell strategi för att förhindra drunkningar, och kommunerna behöver ta ett större ansvar. Det är många som är berörda. I en attitydsundersökning som vi har gjort kunde 255 000 personer relatera till ett drunkningstillbud.

Och att förmedla just kunskap är ett mål för Uppsalaillustratören Jonas Burmans och tidigare simstjärnan Therese Alshammar som nyligen kommit ut med en barnbok om bad och simning. I den får vi följa Aysa och hennes möte med vatten. Förutom ett äventyr i simhallen får läsaren också tips på vattenövningar, och grunderna i simning.

Hur förmedlar ni budskapet att vatten kan vara härligt, samtidigt som man ska ha respekt för det?

– Det är föräldrarnas ansvar att ta upp det här med respekt,, säger Jonas Burman.

Therese Alshammar och Jonas Burman har skrivit en simbok riktad till barn. Här blandas äventyr och simtips. Foto: SVT

Therese Alshammar, vad krävs mer för att halvera drunkningsolyckorna till 2030?

– Det är en komplex fråga att svara på hur man förebygger drunkningsolyckor, men det mesta handlar om kunskap – att vi ska öka vår kunskap om vatten och träna vår förmåga regelbundet, säger hon.

Barn, särskilt under 12 år och ej simkunniga, betraktas i SLS förebyggande drunkningsarbete som sårbara individer. Riktade insatser till denna målgrupp är ytterst viktiga, menar organisationen. Det handlar om allt från ökat stöd till kommunerna för att bedriva simskola till förstärkt information till vuxna och vårdnadshavare att hålla uppsikt över barnen i samband med bad.

Fyra drunkningar i länet sommaren 2018:

Förra badsäsongen omkom fyra personer i samband med drunkningar i Uppsala län. 2017 var siffran en person.

  •  Den sjätte juni hittas en 57-årig man död i sjön Valloxen i Knivsta. Vid 16-tiden fann en person mannes kläder och tillhörigheter på strandkanten och slog larm.
  •  Den åttonde juli hittas en tolvårig pojke på åtta meters djup vid en badplats i Bålsta. Trots upplivningsförsök i ambulansen gick hans liv inte att rädda.
  •  Samma dag som den 12-årige pojken drunknade vid en badplats i Håbo, hittades en kvinna i en pool i Enköping. Hjärt- och lungräddning sattes in, men kvinnans liv gick inte att rädda.
  •  21 juli. En man i en permobil satt vid Fyrisån och har sen hamnat under vattenytan. Många försökte rädda mannen. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.