Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: För Hanna Ardemalm tog det mer än ett år att hitta en studentbostad. Foto: Elsa Sandin

Svårt för studenter att hitta bostad i Uppsala

Publicerad

Bristen på studentbostäder fortsätter att vara ett problem i Uppsala. Underskottet är som mest akut på hösten, något som gör att många studenter står bostadslösa vid terminsstarten. Vissa tvingas till och med att tacka nej till utbildningen.

– Det tog ett och ett halvt år för mig att hitta bostad. Osäkerheten är en stor börda, säger Hanna Ardemalm, student.

Över 50 000 studenter antogs till Uppsala universitet inför höstterminen. Av dessa upplever många problem att hitta bostad. Det framkommer i den senaste bostadsrapporten från SFS (Sveriges förenade studentkårer).

– Problemet beror på att det inte byggs nya studentbostäder, samtidigt som hyrorna höjs till orimliga nivåer på de befintliga, säger Anton Sánchez Sulejmani, ordförande Uppsala studentkår.

Studentliv i Uppsala

Bor kvar i studentbostaden efter studierna

Den generella bristen på hyresrätter påverkar även den redan begränsade tillgången på studentbostäder. Studenter som blivit klara med sina studier bor kvar längre i sina studentbostäder, något som leder till att nya studenter får vänta länge på boende.

– Jag ställde mig i kö hos Västmanlands-Dala nation när jag började plugga, men det tog ändå över ett år att få bostad. Jag tror många känner en konstant stress och inte kan fokusera på studierna, säger Hanna Ardemalm.

I klippet: Det säger studenterna och kåren om bostadsbristen

läget i kommunerna

Röd markering (Det tar längre än en termin för studenter att hitta boende)

Göteborg, Halmstad, Kiruna, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala, Visby

Gul markering (Studenter kan få boende inom en termin)

Borås, Falun, Gävle, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Luleå, Trollhättan, Växjö, Örebro

Grön markering (Studenter kan få ett tryggt boende inom en månad)

Borlänge, Eskilstuna, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Västerås, Örnsköldsvik, Östersund

Källa: Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet