Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Eriksson bor i ett tillfälligt boende som han fått via akutrumsförmedlingen och Andrea Bitén bor på en camping i väntan på sin lägenhet. Hör dem berätta om bostadssituationen: ”En liten stress i bakhuvudet”. Foto: Linnea Vennström, Alva Jonsson/SVT

Tufft för många studenter att hitta boende – Umeå rödlistat igen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssituationen för studenter har blivit tuffare i flera kommuner – på många orter tar det över en termin att hitta boende. I Umeå ska studenter ha tackat nej, eller hoppat av utbildningen, på grund av bostadssituationen.

– Jag har hört att vissa studenter bor i tält. Det är jätteextremt, säger Andrea Bitén, som själv bor i en stuga på en camping i väntan på sin lägenhet.

Enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, har höjda hyror förvärrat bostadssituationen för studenter. I den årliga bostadsrapporten för studenter som görs på 34 studieorter rödlistas flera kommuner.

Röd markering innebär att studenter kan få vänta längre än en termin innan de hittar ett tryggt boende.

– Vi står inför en bostadskris som inte bara riskerar studenternas ekonomi och studieresultat, utan också Sveriges rykte som en framstående kunskapsnation. Ett kunskapssamhälle bygger på tillgänglig utbildning, och för det krävs att studenter har råd och möjlighet att bo tryggt, säger Jacob Färnert, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Tackar nej till utbildning

I Umeå har det under några år sett bättre ut för studenter – men i årets rapport är kommunen rödlistad.

Enligt Umeå studentkår förekommer det att studenter tackar nej till, eller hoppar av, sin utbildning på grund av bostadssituationen.

Umeå kommun har i samarbete med de tre studentkårerna åter öppnat Akutrumsförmedlingen, för att hjälpa studenter som akut behöver tak över huvudet. Flera studenter bor vid terminsstarten på Nydala camping.

”Får inte ha för höga krav”

– Det skulle vara skönt att ha någonstans att bo mer permanent. Men man får inte ha för höga krav på livet som student, säger Olle Eriksson, som tillfälligt fått ett rum via akutrumsförmedlingen.

Hör Olle och Andrea berätta om sin bostadsituation i videon.

Läget i kommunerna

Röd markering (Det tar längre än en termin för studenter att hitta boende)

Umeå, Kiruna, Malmö, Uppsala, Visby, Halmstad, Skövde, Göteborg, Lund och Stockholm.

Gul markering (Studenter kan få boende inom en termin)

Helsingborg, Trollhättan, Falun, Karlskrona, Borås, Jönköping, Luleå, Växjö, Gävle och Örebro.

Grön markering (Studenter kan få ett boende inom en månad)

Skellefteå, Örnsköldsvik, Borlänge, Östersund, Piteå, Sundsvall, Kalmar, Linköping, Norrköping, Västerås, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad och Karlshamn.

Källa: Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.