Omkring 100 deltagare i olika klasser, från 7-års ålder till elit, är i Uppsala under lördagen för att delta i cykeltävlingen. Foto: Stefan Larsson/SVT

Sverigehistoriskt besök för internationell BMX-tävling i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kommer BMX-tävlingen Baltic Sea Cup till Uppsala – och det är ett historiskt besök. Det är första gången som tävlingen är i Sverige.

– Det är jättestort och viktigt för att utveckla sporten i Sverige, säger Johan Waltari, tävlingsledare.

Omkring 100 deltagare i olika klasser, från 7-års ålder till elit, är i Uppsala under lördagen för att delta i cykeltävlingen. Deltagare kommer från olika länder i Norden och Baltikum och möts på Uppsala BMX Arena vid Gränby Sportfält.

– Baltikum har varit i framkant inom BMX och har flera OS- och VM-medaljer. Att de kommer hit välkomnas från svenskt håll, säger Johan Waltari.

Ideella krafter bakom tävlingen

Det är föreningen SMK Uppsala som arrangerar tävlingen och hemmaåkare väntas i varje klass, enligt Johan Waltari. Bakom förberedelserna finns flera ideella krafter och de har arbetat in i det sista inför tävlingen.

– Föräldrar inom klubben har varit med och hjälpt till. Vi har haft otur med vädret och intensivt regn – men nu ser det bra ut. Vi har en jättefin anläggning.

Stärker banden mellan länderna

Tävlingen ska stärka banden mellan de nordiska och baltiska länderna inom BMX.

– Det är positivt att de svenska åkarna får ett internationellt motstånd. Det är ett annat typ av motstånd som vi inte har koll på. Det kommer också att bli fler landsöverskridande samarbeten framöver, säger Johan Waltari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.