Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar bland annat Emilie Orring (M) och Neil Ormerod (V) opinionsmätningen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

V starkt framåt i Region Uppsala – M fortsätter att tappa

Uppdaterad
Publicerad

Vänstern är den stora vinnaren medan Centern tappar mest. Socialdemokraterna står stilla samtidigt som Moderaternas nedåtgående trend ser ut att fortsätta. Det är resultatet av en opinionsmätning SVT har låtit göra inför regionvalet i Uppsala län tillsammans med UNT och P4 Uppland.

Vänsterpartiet har ökat mest – 4,5 procentenheter jämfört med senaste valet. Desto sämre går det för Centerpartiet som tappar drygt 4 procentenheter. Mätningen visar också att Socialdemokraterna, som tappade makten vid förra valet, ligger stabilt på omkring 27 procent av väljarna.

SVT:s opinionsmätning visar att M fortsätter att tappa röster, sedan 2010 handlar det om närmare varannan väljare. På tolv år har partiet tappat från 27,4 procent då till 15,7 procent i SVT:s färska mätning.

Regionvalet 2022 Uppsala

KD och V starka

Sedan förra valet, 2018, styrs Region Uppsala av ett ”blågrönt” samarbete bestående av M, KD, L, C och MP, där Moderaternas Emelie Orring är regionstyrelseordförande. Bland de styrande partierna är det enbart KD som ökar tydligt – från 8,7 procent 2018 till 10,9 i mätningen, som gjordes i mitten av augusti.

I opinionsmätningen uppger också hälften av de svarande att sjukvård är den viktigaste frågan där de bor. Vilket kan förklara att Vänsterpartiet och Kristdemokraterna går bra, menar Axel Cronert, doktor i statsvetenskap och SVT Nyheter Uppsalas valexpert.

– När man frågar väljarna vilka partier de tycker har bäst politik inom olika områden har Kristdemokraterna och Vänsterpartiet en starkare ställning inom sjukvårdsfrågor än inom andra frågor, säger han.

Se Vänsterpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet reagera på mätningen – och berätta om vilka de kan samarbeta med – i klippet ovan.

Resultat av opinionsmätningen

Socialdemokraterna: 27 % (27,2 % vid valet 2018)

Moderaterna: 15,7 % (18 %)

Vänsterpartiet: 14,7 % (10,2 %)

Sverigedemokraterna: 11,3 % (11,9 %)

Kristdemokraterna: 10,9 % (8,7 %)

Liberalerna: 8,2 % (7,5 %)

Centerpartiet: 5,2 % (9,3 %)

Miljöpartiet: 4,4 % (5 %)

Övriga partier: 2,7 % (2,3 %)

Opinionsmätningen är gjord av Kantar. Resultatet är viktat utifrån fördelning i Uppsala län: kön, ålder samt partival i riksdag 2018.

Metod: Webbintervjuer

Urval: Invånare i Uppsala län 18–79 år, Sifo-panelen

Fältperiod: 8–19/8 2022

Antal intervjuer: 1 001

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet