Snön slår över till regn under kvällen, förklarar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Foto: Privat/SVT

SVT:s meteorolog: ”Halkan kan komma som en överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Den förrädiska halkan ställde till det ordentligt i morgontrafiken på länets vägar. Och än är inte faran över. Både under onsdagskvällen och torsdagskvällen ska man se upp när man är ute och kör, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det blev en intensiv trafikmorgon i Uppsala län. Vid 06-tiden smällde fem bilar ihop på E4 i höjd med Mora Stenar. Två personer skadades allvarligt i olyckan, som också orsakade långa köer på E4. Därefter inträffade ytterligare åtta olyckor, innan det avtog vid lunchtid.

Men framåt kvällen kan det bli svårt väglag igen.

– Det finns risk för halka väldigt lokalt och det kan komma som en överraskning, säger SVT:s Nitzan Cohen.

I klippet ovan ger Nitzan Cohen upplänningarna en egen prognos för de närmaste dagarna.

Trafikverket varnar för halka

På Trafikverket bekräftar man att vädret varit en bidragande orsak till morgonen olyckor. Därför vädjar man nu till landets trafikanter att ta det lugnt på vägarna.

– Det har varit en hel del trafikolyckor under morgonen till följd av halkan och morgonrusningen. Vår rekommendation är att försöka hålla nere hastigheten, hålla avstånd till bilen framför och anpassa körningen efter väglaget, säger Trafikverkets Joanna Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.