Foto: Svenska kyrkan/TT

Taco-suktande Jesus skapade kyrkostorm

Uppdaterad
Publicerad

Med texten ”När det ÄNTLIGEN är #tacofredag”, valde Svenska kyrkan i slutet av förra veckan att tweeta ut en bild på Jesus. Bilden fick snabbt kritik av flera personer som menade att bilden var oseriös.

Hör Jesus, tacos och fredag ihop? Den frågan har i dagarna aktualiserats efter att Svenska kyrkan från sitt officiella Twitterkonto valde att publicera en bild på en tacosuktande Jesus-figur tillsammans med texten: ”När det ÄNTLIGEN är #tacofredag”.

Tweeten som Svenska kyrkan skickade ut. Foto: Faksimil: Twitter

Många följare tyckte tilltaget var roligt – medan andra rasade:

”Inget problem med skämt om kyrka/religion. Men smaklöst att Svenska kyrkan driver med sin egen religion.”

”Varför har kyrkan givit inloggningen till sitt Twitterkonto till en sådan absurd 'kommunikatör'?”

”Osmakligt”

”Helt osmakligt och kränkande. Är detta ert fejkkonto eller Svenska kyrkans officiella?”

”Jag är troende och detta är första gången i mitt liv som jag funderar på att går ur Svenska kyrkan. Det trodde jag aldrig.”, kommenterade en annan.

”Jesus som blev korsfäst för mänsklighetens skull (som de flesta kristna tror), ska Svenska kyrkan driva med och tycka att det är humor???”, fortsatte en till.

Sociala medier-prästen i Uppsala Charlotte Frycklund säger att hon inte riktigt var beredd på den reaktion som kom i efterdyningarna av tweeten.

– Vi tweetar om mycket olika saker: bibelcitat, psalmverser – men också om mer vardagliga saker som till exempel Melodifestivalen. Vi använder ibland humor och vi tycker det är jätteviktigt att kunna använda humor. Men också bönens språk och vardagens språk.

”Skapa bilder”

Varför det?

– Vad vi vill göra är att utmana folk att tänka på Gud på nya sätt. Gud är så stor att vi kan aldrig förstå honom helt. Vi kan få bilder, och det vi vill göra är att försöka prova att ge människor nya bilder av Gud. Det kan göras bland annat genom humor.

Varför är det viktigt att kyrkan är ajour med tiden, just med tanke på språkbruket som användes här?

– Vi ska prata om Gud på ett sätt som folk förstår. Kyrkan ska vara en del av samhället och inte stå vid sidan av. Det är jätteviktigt.

En av kritikerna var Anders Gerdmar, tidigare teolog vid Uppsala universitet och tidigare rektor vid Livets Ords Teologiska Seminarium. För tillfället är Anders Gerdmar rektor vid Skandinavisk teologisk högskola i Uppsala.

”Så idiotiskt. Tror ni på mannen på bilden?”

Ytterligare en kritiker var Ann Heberlein, teologie doktor i etik och författare.

”Varför ta Svenska kyrkan på allvar när Svenska kyrkan inte tar sig själv på allvar”, frågade hon sig i ett inlägg.

Tolkningsföreträde?

Gällande vem som har tolkningsföreträde när det kommer till Gud och religion svarar Charlotte Frycklund:

– Vi följer ju den Lutherska traditionen vilket innebär att kyrkan självklart ska bära det kristna budskapet, och också varje kristen har ansvar för och rätt att själv söka Guds röst.

Dock har Svenska kyrkan nu i efterhand rannsakat sig något.

– Men det är klart, viss självkritik måste vi ha här. Vi tar självklart med oss den här erfarenheten in i framtiden. Vi vill verkligen inte såra eller göra folk ledsna. Vi kunde nog tänkt ett varv till, säger Charlotte Frycklund.

– Det gäller att hitta en balans, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.