Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya forensisk teknik, ett utlämnande från Spanien – och ett tv-spel. Det är några av de avgörande delarna i den utredningen som ledde fram till att två ledargestalter inom ”Dödspatrullen” dömdes för ett sju år gammalt mord i Boländerna. Foto: Polisen/Åklagarkammaren

Två män döms för gängmordet i Boländerna – efter sju år

Uppdaterad
Publicerad

En 43-årig man med skyddad identitet skjuts ihjäl intill en snabbmatsrestaurang i Boländerna 2017. Nu över sju år senare döms två ledargestalter i det kriminella nätverket Dödspatrullen för inblandning i mordet.

I januari tidigare i år överlämnades en 26-årig man, som haft en ledande position inom det kriminella nätverket Dödspatrullen, från Spanien och häktas misstänkt för mordet i Boländerna. Han har tidigare suttit häktad för mordet men släppts eftersom bevisen inte kunde knyta honom till skjutningen.

Men det kommer att förändras.

”Dna-träffar på overaller”

De två personerna som på övervakningsfilmen ses avfyra de dödande skotten bär overaller. De undersöktes på nytt av Nationellt forensiskt centrum.

– Vi bad dem titta på beslagen igen, och glädjande nog, med hjälp av ny teknik, kunde de bland annat hitta dna-träffar på overallerna som gärningspersonerna bar vid mordet, har åklagare Charlotta Stege Unger tidigare sagt till SVT.

Nekar till brott

Nu döms 26-åringen samt en 28-årig man mot sitt nekande för mordet samt grov vapenbrott. De döms till 17, respektive 9 års fängelse.

26-åringen döms även för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han ska enligt domen ha arrangerat att ett parti kokain på 12 kilo förts in till Stockholm från Spanien. Han döms även för förberedelse till mord efter att ha planerat en skjutning mot en person i Stockholm 2020.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuts den 43-åriga mannen ihjäl utanför en snabbmatsrestaurang i Boländerna 2017. VARNING FÖR STARKA BILDER. Foto: Polisens förundersökning

26-åringens försvarsadvokat Jonas Granfelt är besviken över domen.

– Det är klart att det är en stor besvikelse att vi inte har fått domstolen att godta våra argument till varför den presenterade bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom, säger han.

Kritiken handlar om den DNA-bevisning som rätten lutat sig mot.

– Enbart DNA-profiler kan inte användas för att dra slutsatsen att det är en viss person som utfört gärningen, menar han.

Kommer ni att överklaga domen?

– Ja, vi kommer absolut att överklaga.

Misstänkta motivet: Tidigare dödsskjutning

I domen har det inte framkommit något motiv för mordet. Men tidigare har utredarna haft en teori om att mordet i Boländerna har varit en hämndaktion för ett annat mord i Lunagaraget i Södertälje 2013.

SVT Nyheter sände live – se hela sändningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.