Polis och tekniker undersöker den plats utanför en restaurang i handelsområdet Boländerna i Uppsala där en skottlossning ägde rum under lördagkvällen den 1 april. Foto: TT

Mordet i Boländerna – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april 2017 skjuts en man i 40-årsåldern utanför en snabbmatsrestaurang i Boländerna. Han skottskadas svårt och avlider senare på sjukhus. Mannen har skyddad identitet och är tidigare känd av polisen.

Restaurangen där mordet skedde. Foto: Utryckning Uppsala
Dödsskjutning i Uppsala

En övervakningskamera fångar mordet på film och åklagaren väljer att släppa filmsekvensen för att få in fler tips.

Övervakningsfilm. Foto: Polisen

Dagen efter mordet anhålls en man i 35-årsåldern misstänkt för mord. En man i 20-årsåldern anhålls misstänkt för medhjälp till mord. Samtidigt söker polisen fler gärningsmän.

Dödsskjutningen var välplanerad, uppger åklagaren. Offret hade flera år tidigare figurerat i en annan mordutredning som han friats från. Enligt åklagare fanns en hotbild mot offret och han levde med skyddad identitet.

Anne Sjöblom, åklagare. Foto: TT

5 april, fyra dagar efter mordet, häktas den gripne mannen som är i 35-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för mordet. 20-åringen släpps på fri fot.

Polisen slår till på flera adresser i Stockholmsområdet. Totalt grips tio personer som kan kopplas till mordet. Gripandena kommer sju månader efter mordet.

Mordet kan ha varit en uppgörelse i kriminella kretsar. Enligt åklagarens teori kan dådet i Boländerna ha varit en hämndaktion för ett annat mord i Lunagaraget i Södertälje 2013. De tio som greps i Stockholmsområdet kan, enligt åklagaren, även kopplas till Lunamordet.

Polisens tekniker på Garvargatan i Södertälje. Foto: TT

I mitten av oktober 2017 häktas fyra personer i 20-årsåldern, tre av dem misstänkta för mord och en för medhjälp till mord. Åklagaren Anne Sjöblom tillbakavisar till viss del uppgifterna om att det finns kopplingar till mordet i Södertälje.

Enligt åklagaren Anne Sjöblom var mordet i Boländerna ett beställningsjobb. Men brottet är för svårutrett, bevisningen håller inte för att väcka åtal och åklagaren tvingas lägga ner utredningen. Alla de tio personer som greps sätts på fri fot.

I september 2018 grips och anhålls en kvinna misstänkt för mordet. Hon släpps några dagar senare, och avförs från utredningen.

Nästan exakt sju år senare, 28 mars 2024, åtalas två personer med kopplingar till det kriminella nätverket Dödspatrullen misstänkta för mordet. Enligt åklagaren Charlotta Stege Unger använde Nationellt forensiskt centrum sig av ny teknik för att knyta de åtalade personerna till de overallerna som bars vid mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Uppsala

Mer i ämnet