Polis och tekniker undersöker den plats utanför en restaurang i handelsområdet Boländerna i Uppsala där en skottlossning ägde rum under lördagkvällen den 1 april. Foto: TT

Mordet i Boländerna – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad
Restaurangen där mordet skedde.

Den 1 april skjuts en man i 40-årsåldern utanför en snabbmatsrestaurang i Boländerna. Han skottskadas svårt och avlider senare på sjukhus. Mannen är tidigare känd av polisen.

Övervakningsfilm.

En övervakningskamera fångar mordet på film och åklagaren väljer att släppa filmsekvensen för att få in fler tips från allmänheten.

Dagen efter mordet anhålls en man i 35-årsåldern misstänkt för mord. En man i 20-årsåldern anhålls misstänkt för medhjälp till mord. Samtidigt söker polisen efter fler gärningsmän.

Anne Sjöblom, åklagare.

Dödsskjutningen var välplanerad, uppger åklagaren. Offret hade flera år tidigare figurerat i en annan mordutredning som han friats från. Enligt åklagare fanns en hotbild mot offret och han levde med skyddad identitet.

5 april, fyra dagar efter mordet, häktas den gripne mannen som är i 35-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för mordet. 20-åringen släpps på fri fot.

Polisen slår till på flera adresser i Stockholmsområdet. Totalt grips tio personer som kan kopplas till mordet i Boländerna. Gripandena kommer sju månader efter mordet.

Polisens tekniker på Garvargatan i Södertälje.

Mordet kan ha varit en uppgörelse i kriminella kretsar. Enligt åklagarens teori kan dådet i Boländerna ha varit en hämndaktion för ett annat mord i Lunagaraget i Södertälje i november 2013. De tio som greps i Stockholmsområdet kan, enligt åklagaren, även kopplas till Lunamordet.

I mitten av oktober 2017 häktas fyra personer i 20-årsåldern, tre av dem misstänkta för mord och en för medhjälp till mord. Åklagaren Anne Sjöblom tillbakavisar till viss del uppgifterna om att det finns kopplingar till mordet i Södertälje.

Enligt åklagaren Anne Sjöblom var mordet i Boländerna var ett beställningsjobb. Men brottet är för svårutrett, bevisningen håller inte för att väcka åtal och åklagaren tvingas lägga ner utredningen. Alla de tio personer som greps i Uppsala och Stockholm är åter på fri fot.

Nästan ett år senare, i september 2018 grips och anhålls en kvinna misstänkt för mordet. Hon släpps några dagar senare, och avförs från utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Uppsala

Mer i ämnet