Åklagare Anne Sjöblom begärde fem personer häktade för inblandning i dödskjutningen i Boländerna i våras. Fyra av dem häktades under fredagen. Foto: SVT

Fyra häktade för dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad
Fyra av de fem som begärdes häktade för dödsskjutningen i Boländerna i våras har häktats. Tre för mord och en för medhjälp till mord. En person har släppts på fri fot. Häktningsförhandlingarna blev klara under fredagen.

– Jag konstaterar att tingsrätten delade min uppfattning i stora drag. Nu får vi se hur vi kommer vidare i utredningen. Den här typen av brott i gängmiljö är alltid svårutredda, säger kammaråklagare Anne Sjöblom.

Under fredagen begärdes fem av de totalt tio gripna häktade för mordet i Boländerna i våras. De övriga har släppts. Fyra av de misstänkta häktades alltså under fredagen: en person på skälig misstanke om mord, två personer på sannolika skäl misstänkta för mord och en person på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. En person som misstänktes för anstiftan släpptes av Uppsala tingsrätt.

– Nu kommer vi att hålla ytterligare förhör och vi väntar på en de analyssvar från nationellt forensiskt centrum, NFC, säger Anne sjöblom.

Hon vill inte säga något om bevisläget utan hänvisar till sekretess i utredningen. Däremot verkar motivet till mordet kanske ha klarnat något för utredarna.

– Vi har ett tänkbart motiv men vi har inte låst oss fast vid det. Vad det är vill jag inte gå in på, säger Anne Sjöblom.

Inga kopplingar till andra fall

Det har tidigare spekulerats i om dödskjutningen i Boländerna är kopplad till en annan utredning i Södertälje. Men det tillbakavisar åklagaren till viss del.

– Det finns inga kopplingar till andra brottsutredningar i nuläget. Jag har tidigare sagt att det skulle kunna vara så och det kan jag säga i och för sig fortfarande säga eftersom vi jobbar brett, men det är inget som jag ser någon koppling till just nu, säger hon.

Tre män begärs häktade för mord. Ytterligare en för anstiftan och en för medhjälp. Förhandlingarna sker under. Vid 13.30 hade två av dem häktats. En på sannolika skäl misstänkt och en på skäligen, den lägre graden.

– Den första förhandlingen har inletts nu och det sker bakom stängda dörrar. Åklagaren menar att det finns risk att mannen fortsätter begå brott och vill därför se honom häktad nu, sade SVT Nyheter Uppsalas reporter Joel Swahn som befann sig vid en av förhandlingarna i polishuset under förmiddagen.

De fem männen som begärs häktade är alla i 20-årsåldern. Äldst är en 27-årig man hemmahörande i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Uppsala

Mer i ämnet