Mannen häktas på sannolika skäl, misstänkt för medhjälp till mord. Foto: Utryckning Uppsala

Medlem i ”Dödspatrullen” vill ha skadestånd – bestrids

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man som misstänks tillhöra den så kallade ”Dödspatrullen” vill ha skadestånd av Justitiekanslern efter att ha suttit häktad för mordet i Boländerna 2017. Nu bestrids det av åklagare.

Mannen anhölls och häktades i oktober 2017 misstänkt för att ha varit delaktig i mordet i Boländerna i april samma år. Mannen släpptes senare i brist på bevis och Justitiekanslern, JK, tog emot en ansökan om 30 000 kronor i skadestånd för tiden han suttit häktad. Nu vill åklagaren att det inte betalas ut och skriver till JK:

”Vad gäller mordet i Uppsala fanns sökandens DNA på mordvapnet, en pistol ... och det var också ett av skälen till att han kom att misstänkas för mordet. I polisförhör var han inte samarbetsvillig och enligt utredaren lämnade han ingen förklaring till varför hans DNA fanns på mordvapnet. Mot bakgrund av detta är det oskäligt att ersättning lämnas till honom.”

Mordet tros vara beställningsjobb

Det var den 1 april 2017 som en man i 40-årsåldern sköts ihjäl utanför en snabbmatsrestaurang i Boländerna. Han var tidigare känd av polisen. I mitten av oktober 2017 häktades fyra personer i 20-årsåldern. De ska i kriminella kretsar vara kända som ”Dödspatrullen” och enligt uppgifter ligga bakom flera beställningsmord. Samtliga släpps och under 2018 läggs utredning till slut ned.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Uppsala

Mer i ämnet