Om en kvinna grips för mord har det ofta skett inom hemmets fyra väggar, enligt Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Polisen. Foto: SVT/TT

Kriminologen: ”Ovanligt att en kvinna begår mord utomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Att en kvinna – som i Boländernafallet – misstänks för delaktighet i en dödsskjutning är synnerligen ovanligt. Det händer bara enstaka gånger per år i Sverige.
– Det är väldigt avvikande, säger kriminologen Sven Granath.

– Att kvinnor överhuvudtaget blir misstänkta för mord och särskilt om det är utanför närmaste familjekretsen och utomhus som det här skett – är ovanligt, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Polisen.

När kvinnor misstänks för delaktighet i mord av den här typen gäller det ofta handlingar när man hjälpt eller skyddat brottslingen visar statistiken.

Kvinnor brukar inte skjuta

– Men det sker kanske en handfull gånger per år att en kvinna har varit en direkt del i teamet. Ofta hjälpt en pojkvän eller liknande eller varit den som haft motivet och skickat pojkvännen.

Även tillvägagångssättet, att skjuta någon, är mycket ovanligt för kvinnor i Sverige. Det hänger ihop med att när kvinnor väl grips för mord är det ofta saker som sker inom hemmets fyra väggar: mot maken, föräldrar eller barn. Då är tillvägagångssättet ofta att man dödar med kniv, strypning eller förgiftning.

Väldigt ovanligt med ett så sent anhållande

– Det är också förbryllande att anhållandet kommer så här långt efter att brottet begåtts. Så även det gör det här väldigt ovanligt, säger Sven Granath.

Den 22-åriga kvinnan sitter anhållen misstänkt för just mord och inte för skyddande av brottsling. Men åklagaren som håller i utredningen vill i dag inte kommentera om hon misstänks för att faktiskt ha hållit i vapnet och skjutit.

– Man kan ha varit med så mycket i skeendet utan att ha hållit i vapnet och avlossat det dödande skottet – att man ändå blir misstänkt för mord, säger Sven Granath.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Uppsala

Mer i ämnet