Tio personer greps på tisdagsmorgonen på flera adresser i Stockholmsområdet. Samtliga är misstänkta för inblandning i mordet i Boländerna. Foto: Utryckning Uppsala

Flera gripna misstänkta för Uppsalamord i april

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har gripits misstänkta för inblandning i mordet utanför en snabbmatsrestaurang i april. Samtliga greps på tisdagsmorgonen efter polisrazzior på flera adresser.

– Vi har en motivbild, men vi jobbar fortfarande på den, säger åklagaren Anne Sjöblom.

Gripandena handlar om mordet i Boländerna där man i 40-årsåldern sköts ihjäl i april i år. Polisen är i nuläget mycket förtegen om detaljer kring fallet.

– Det handlar om ett mord som skedde i Uppsala den 1 april, mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Tio geps efter razzia

Samtliga misstänkta greps efter ett stort polistillslag på flera adresser i Stockholmsområdet på tisdagsmorgonen. Polisinsatsen pågår fortfarande.

– Jag har nu på morgonen anhållit tio personer i sin frånvaro och samtliga är gripna, säger åklagare Anne Sjöblom till SVT Nyheter Uppsala.

Vilka misstankar riktas mot personerna?

– Det är olika misstankegrad på de gripna. Tre är misstänkta för mord, sex stycken för medhjälp till mord och en person för anstiftan till mord, säger åklagaren.

Var har tillslagen gjorts?

– På flera adresser i Stockholm och i Uppsala, men jag har inte helt klart för mig på vilken var och en har gripits, säger Anne Sjöblom.

Dödsskjutningen inträffade i Boländerna i Uppsala. En man i 40-årsåldern sköts då utanför en snabbmatsrestaurang, och skadades så svårt att han senare avled på sjukhus.

Skyddad identitet

Två män anhölls efter skjutningen, men polis och åklagare uppgav att fler misstänkta gärningsmän söktes.

Offret hade enligt åklagare Anne Sjöblom skyddad identitet vid tillfället av skjutningen och hade för några år sedan varit åtalad för anstiftan till mord.

Vad är motivet bakom det misstänkta mordet?

– Vi har en motivbild, men vi jobbar fortfarande på den. Jag tänker inte i nuläget gå in närmare på hur den ser ut, säger Anne Sjöblom.

Åklagaren har tidigare kallat mordet välplanerat och några dagar efter det misstänkta mordet släpptes en övervakningsfilm från en butik i närheten.

Flera personer har tidigare anhållits med kopplingar till mordet. Hur många är totalt misstänkta i dag?

– Det finns fortfarande misstänkta där misstankarna inte är avskrivna. Men hur många det handlar om kan jag inte gå in på, säger Anne Sjöblom.

Nu ska de misstänkta förhöras. Det väntas pågå under de kommande dagarna, uppger Anne Sjöblom till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.