Nu vill Länsstyrelsen att kommunen gör en fördjupad utredning om hur naturvärdena i Eriksberg kan bevaras. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Tallar och fladdermöss måste skyddas i Eriksberg

Uppdaterad
Publicerad

I Eriksberg planeras för 2.600 nya bostäder och nu har Länsstyrelsen sagt sitt om planerna: De gamla tallarna på området och åtta arter av fladdermöss är skyddsvärda.

Ungefär 400 synpunkter har kommit in till kommunen, som skickat planen för Eriksbergs utbyggnad på så kallat samråd.

– Det är främst privatpersoner som hört av sig, men också till exempel intresseorganisationer, säger Örjan Trapp, projektledare.

Fördjupning behövs

Länsstyrelsen har också haft åsikter: Kommunen måste undersöka naturvärdena närmare, vilket UNT var först med att rapportera om.

– Man behöver fördjupa sig i vissa delar, till exempel vill vi veta vart man kan bevara gamla tallar i grupper och hur fladdermössen använder området, säger Emilia Wolfhagen, naturvårdshandläggare.

Kan det bli så att Länsstyrelsen säger att det är olämpligt att bygga på området?

– Det är svårt att svara på nu. Nu är det kommunens uppgift att göra den fördjupande utredningen.

Men det är ovanligt att Länsstyrelsen stoppar byggnationer.

– Däremot behöver kommunen föra en dialog med oss om hur området kan anpassas för att bevara de betydelsefulla delarna.

Ska sammanställa

Uppsala kommun ska nu sammanställa alla synpunkter på expansionen av Eriksberg. Senare under året kommer ett så kallat planprogram att läggas fram för politikerna i Plan- och byggnadsnämnden.

Första spadtaget beräknas tas i Eriksberg nästa år och byggnationerna kommer att pågå 15-20 år. Även hyresrätterna på området ska renoveras.

Läs mer: Hyreshöjningar oroar Eriksbergsbor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer