UTK-hallens nybygge bryter mot lagen – därför utdelar byggnadsnämnden en sanktionsavgift. Foto: Pontus Stark

Tennisklubbens miljonsmäll: Tvingas böta efter byggmiss

Uppdaterad
Publicerad

UTK-hallen tvingas böta över två miljoner kronor efter att ha påbörjat ett bygge utan startbesked.

UTK-hallen hade rivningslov för att ta bort en gammal tältkonstruktion som inrymde fyra tennisbanor. Dessutom hade man bygglov för att, på samma plats, bygga en ny idrotthall med plats för tennis, padel och badminton. I bygglovet fanns även godkännande för en ny entrédel. Däremot saknades ett startbesked när arbetet drog i gång. För att byggnadsnämnden ska ge den byggande ett startbesked krävs det att den nya fastigheten uppfyller flera olika egenskapskrav. Det kan till exempel röra ventilation, brandsäkerhet och tillgänglighet.

– Bryter man mot reglerna ska vi ta ut sanktionsavgifter. Det är olyckligt för alla parter men det gäller att följa den lag som gäller, säger Anders A Aronsson, 1:e vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

”Slår hårt mot en ideell förening”

Nu tvingas bolaget UTK-hallen AB betala 2 351 412 kronor i byggsanktionsavgift- om man inte återställer allt och tar bort nybygget, som är nästintill färdigt. Aktiebolaget UTK-hallen hör ihop med Upsala Tennisklubb.

– Sanktionsavgiften slår hårt mot en ideell förening med en omsättning på cirka sju miljoner kronor. Både AB UTK-hallen och Upsala Tennisklubb påverkas, skriver AB UTK-hallens ordförande Lasse Nordström i ett uttalande.

Att bygget drog igång utan startbesked uppges bero på ett misstag och beslutet kommer att överklagas, meddelar Lasse Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.