Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En polisman som arbetade under Operation Rimfrost i Uppsala tros ha varit måltavla för bombattentat. Foto: TT

Teorin: Enskild Rimfrost-polis var måltavla för bombattentat

Publicerad

Polisen misstänker att måltavlan för den kraftfulla bomb som beslagtogs i Fålhagen var tänkt att användas mot en enskild polis som tjänstgjorde under Operation Rimfrost i Uppsala.

Ett stökigt ingripande mot en grovt kriminell månaden före beslaget tros vara motivet.

Under våren 2020 genomfördes Operation Rimfrost i Uppsala, en riktad insats mot omkring hundra gängkriminella med syfte få bort skjut- och sprängvåldet. Flera av poliserna som tjänstgjorde kom från andra polisområden.

En av dem arbetade en vecka i Uppsala och deltog i mitten av april i ett ingripande utanför en restaurang i centrum. Vid ingripandet blev en grovt kriminell 29-åring nedbrottad, pepparsprejad och handfängslad framför ögonen på vittnen som filmade. Under omhändertagandet ska även polismannen ha knuffat en äldre släkting till den 29-åringen då denne inte ska ha backat undan.

”Ska användas mot aina”

Utredare i den stora knark-, bomb- och vapenhärvan som ledde till åtal tidigare i veckan misstänker att det ingripandet var starten på en mordplan gentemot polismannen, ett upplägg som innefattar kastrullbomben som togs i beslag i ett källarförråd månaden senare.

Efter att 29-åringen släppts påstås han och andra åtalade ha chattat om att få tag på stubin och tändhattar.

”Ska användas mot aina”, skriver en person.

”Ska detonera 10 kg”.

”Bara stoppa in den i degen?”

Planerade attentat

Det skickas senare bilder på polismannen och till sist även dennes hemadress. Någon dag senare slår polis till mot en adress i Fålhagen och i hittar kastrullbomben med 9,4 kilo dynamit, sprängkapsel, stubin samt fjärrutlösare.

Flera personer misstänktes för förberedelse till mord, genom att planera att placera en bomb på polismannens adress. Rubriceringen lades sedan ned.

– Det gick inte att bevisa hela vägen, men kartläggningen av polismannen och hur de diskuterar visar att man planerade attentat mot Polismyndigheten eller den enskilde polis. Det finns inget annat motiv, säger åklagare Thomas Forsberg.

Ilska mot Rimfrost

Utöver ingripandet utanför restaurangen tros även irritation över polisens närvaro i främst Gottsunda under Operation Rimfrost vara ett motiv.

– Det finns en koppling i att ilskan mot polisen blivit större, och att man därför planerade ett attentat.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med den enskilde polisen om kartlades, men han vill inte kommentera händelserna eller hur han påverkats av attentatsplanerna.

– Jag har ingeting att säga om det, säger han.

58 misstänkta personer

I stället för förberedelse till mord har fyra personer nu åtalats för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, däribland en person som av polisen betraktas som Södertäljenätverkets ledare. Åtalet omfattar totalt 58 misstänkta personer och utöver bomberna handlar det bland annat om synnerligen grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott.

Samtliga åtalade förnekar brott. SVT Nyheter Uppsala har sökt 29-åringens advokater, men utan framgång.

I klippet ovan berättar åklagare Thomas Forsberg om hotbilden mot polismannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer