Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen vet hur länge Louie låg i poolen. Foto: SVT

Teresa hittade sin son i poolen: ”Ser direkt att han är död”

Uppdaterad
Publicerad

2-årige Louie överlevde mirakulöst efter att ha legat en tid på botten av familjens pool. När hans mamma Teresa väl fick upp honom var han helt livlös och blek – och hon var helt övertygad om att han var död. Hör Teresa berätta hur Louie överlevde mot alla odds och vad hans första ord på sjukhuset var.

Den 26 augusti var 2-årige Louie hemma från förskolan med sin mamma, mormor och morfar. Någon gång under eftermiddagen tog han sig över ett högt staket och in till poolen.

”Var är Louie någonstans?”

”Han är ju med dig? Han gick ju in med dig?”

Teresa Fröling var inne och tvättade. Hon tänkte att Louie lekte med sin mormor på baksidan. Mormor trodde att han var med Teresa i huset. 

De började leta. Teresa Fröling gick först till poolen, trots att hon visste att Louie inte kunde ta sig dit. Helgen innan hade de byggt ett högt staket runt den.

– Jag tänkte ändå att det är det enda som kan vara farligt, så jag ville utesluta det. Men han var inte där, säger hon.

Det var först när hon gick dit en andra gång som solen lyste upp ett hörn av poolen och hon skymtade en arm.

– Jag ser direkt att han är död. Det värsta är att jag tänker att han kanske låg där första gången jag kollade. Att jag inte såg honom.

Ingen hjärnaktivitet

Av en slump var en brittisk intensivvårdsläkare med i ambulanshelikoptern som flög upp från Karolinska sjukhuset. Akademiskas helikopter var på väg till Göteborg. Eftersom Louies blod inte cirkulerade kunde de först inte få i honom någon kramplösande medicin. Läkaren satte därför in en benmärgsinfart och kramperna lättade.

Louie låg sedan nedsövd på sjukhuset. En läkare berättade för Teresa och hennes man att de inte såg någon aktivitet i hjärnan och att riskerna var stora för allvarliga hjärnskador. Om han skulle överleva.

Läkarna var inte helt säkra på om Louie skulle överleva. Foto: Privat

I slutändan överlevde Louie mirakulöst.

Hör Louies mamma Teresa starka berättelse om vad hon tror det berodde på och hur hans uppvaknande gick till i klippet nedan:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen vet hur länge Louie låg i poolen. Foto: SVT

HLR:

Visa

Hjärt- lungräddning görs genom brötskompressioner (tryck) och inblåsningar. Din ena handflata ska placeras mitt på bröstbenet, mellan brötsvårtorna. Den andra handen ska ligga ovanpå den andra.

Kontrollera så att personens luftvägar är fria, håll om näsan på personen och placera din mun tätt mot den drabbades. Blås in luft ända tills bröstkorgen höjer sig. Gör totalt två inblås, därefter 30 kompressioner, två inblås etc. Fortsätt tills personen andas själv eller ambulansen kommer.

Källa: HLR-rådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer