– Det har inte hänt att man riktat misstroendeförklaring mot tre statsråd samtidigt, säger Olof Petersson, statsvetare och tidigare professor i statskunskap vid Uppsala Universitet. Foto: Olof Petersson

”Mest sannolikt att statsministern avgår”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder oro på regeringsnivå efter regeringens hantering av den stora IT-skandalen. Statsvetaren och tidigare Uppsalaprofessorn i statskunskap Olof Petersson, tror att regeringskrisen kommer att leda till att statsminister Stefan Löfven (S) avgår.

Under onsdagsmorgonen kom Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (FP) med beskedet om att de fattat beslut om misstroendeförklaring mot de tre ministrarna Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist. Det är efter regeringens hantering av den stora IT-skandalen som Alliansen väckt misstroende mot de socialdemokratiska statsråden.

– Det har inte hänt att man riktat misstroendeförklaring mot tre statsråd samtidigt, säger Olof Petersson, statsvetare och tidigare professor i statskunskap vid Uppsala Universitet.

”En allvarlig händelse”

– Slutsatsen man kan dra är att det har varit fråga om en allvarlig händelse. Statsministern själv säger att det rör sig om ett haveri.

Olof Petersson är inte förvånad att man riktar misstroendeförklaring.

– Konstitutionellt och politiskt så finns det skäl för att använda kontrollmedlet misstroendeförklaring. Sedan är det ju en politisk bedömning om man vill använda det, vilka partier som står bakom och vilka statsråd man vill rikta det till.

Vad tror du att utgången kan bli?

– Jag tror att man med rätt så stor säkerhet kommer att säga att det här inte kommer att gå till omröstning. I och med att SD sagt att de stödjer yrkandet om misstroendeförklaring, så står det ju klart att det finns en majoritet.

”Mest sannolikt att statsministern avgår”

Olof Petersson menar att det finns flera olika alternativ som kan ske. Antingen kan statsminister Stefan Löfven (S) självmant låta statsråden avgå och ersätta de andra men Olof Petersson tror inte att det är så sannolikt eftersom att han då skulle visa sig politiskt svag. Ett annat alternativ är att han utlyser nyval.

– Jag tror att han är ovillig att gå till val på det som den här frågan gäller. Det tredje är att han avgår och jag tror att det är det mest sannolika. Uträkningen kan då vara att Alliansregeringen har gått fram med krav om en misstroendeförklaring men de verkar fortfarande oeniga om de vill regera med stöd av SD.

Kan jämföras med andra parlamentariska kriser

Den tidigare Uppsalaprofessorn anser att det här är en stor händelse som kan jämföras med andra tidigare parlamentariska kriser.

– Vi har bland annat haft kriser och skandaler efter spionen Bergling som greps när han rymde och vi har haft en efter tsunamihändelserna.

– Det här är fullt jämförbart med de stora händelserna i svensk parlamentarism. Det kommer säkert att skrivas en avhandling om det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.