Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (FP) kom på onsdagsmorgonen med beskedet om att de fattat beslut om misstroendeförklaring mot tre ministrar. Foto: Erik Simander/TT

Uppsalamoderater välkomnar beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens omvälvande besked om att Allianspartierna beslutat sig för att rikta misstroendevotum mot de tre ministrarna som har haft huvudrollerna i efterspelet av IT-skandalen på Transportstyrelsen välkomnas av Uppsalamoderaterna.

Riksdagsledamoten Agneta Gille (S) från Uppsala riktar dock skarp kritik mot Alliansens hantering.

– Det sätter nya politiska regler som inte är schyssta.

Beslutet fattades av Allianspartiernas ledare efter att statsminister Stefan Löfven samlat riksdagens alla partiledare på Rosenbad på tisdagen. Samtliga partiledare var eniga efter mötet om att man inte lyckats få några fler svar än vad som framkommit i statsministerns offentliga presskonferens och därför fattade Alliansledarna beslut om misstroendeförklaring mot de tre socialdemokratiska ministrarna Anna Johansson, infrastrukturminister, Anders Ygeman, inrikesminister och Peter Hultqvist, försvarsminister.

Bra hantering från Alliansen

Uppsalamoderaternas ledare, kommunalrådet Fredrik Ahlstedt, välkomnar beslutet och ser det som en naturlig

Fredrik Ahlstedt (M) Foto: SVT

  konsekvens av att statsministern inte kunnat lämna tillfredsställande svar.

– Jag tycker att det är riktigt och att Allianspartiledarna har hanterat det här på ett bra sätt. Det är viktigt att markera att Riksdagen också har ett inflytande i de här frågorna. Regeringen svarar inför riksdagen och därför måste man också förklara sig när sådana här saker händer, säger Fredrik Ahlstedt till SVT Nyheter Uppsala.

Fortsatt granskning av Löfven

I skrivande stund har Stefan Löfven kallat till sig flera av regeringens ministrar till ett möte i Rosenbad. Statsministerns inblandning måste fortsätta granskas, menar Fredrik Ahlstedt.

– Allianspartierna tycker att granskningen ska fortgå kring Stefan Löfvens roll, och det är klart att han har ett ansvar för att organisationen ska fungera, men in nuläget har det inte funnits någon anledning att rikta något misstroende mot honom än.

S-politiker förvånade över utspelet

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten från Uppsala län, Agneta Gille, blev förvånad över utspelet från oppositionen på onsdagsmorgonen.

– Jag tycker att det är ett oseriöst agerande och verkligen inte vad jag hade väntat mig. Just att man föregår KU-granskningar och att man plockar ut tre stycken ministrar. Jag hade väntat mig att man skulle ta en minister, infrastrukturministern, men det är oseriöst och extraordinärt, säger Agneta Gille till SVT Nyheter Uppsala.

Läcka skulle kunna ha skadat Sverige

Hon säger själv att hon och partikollegorna i riksdagen är nöjda med svaren som kom fram i utskottsutfrågningarna

Agneta Gille (S) Foto: TT

  på måndagen och tisdagen och har egentligen bara en sak att anmärka på i hanteringen.

– Hade det här läckt ut tidigare så har man kunnat skada Sverige. Men den brist jag kan se är att regeringen naturligtvis skulle ha informerat partiledarna och riksdagen när granskningen var klar i juni och det är väl den frustrationen partiledarna från borgarna nu kände att de inte fått vara delaktiga i det här.

Oschyssta politiska regler

Agneta Gille menar att Alliansen nu föregriper de granskningar som konstitutionsutskottet ska göra och att det för med sig flera problem.

– När KU nu ska granska det här så kan de ju komma till en slutsats om att Ygeman och Hultqvist inte har gjort sig skyldiga till något felaktigt. Att man väljer att föregå en sådan granskning det tycker jag är mycket anmärkningsvärt och det sätter nya politiska regler som jag inte tycker är schyssta, säger Agneta Gille.

Läs mer: Följ SVT Nyheters liverapportering om säkerhetsskandalen och den pågående regeringskrisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.